Technology

Eindhovense studenten bouwen 3D scanrobot

Twee studenten van het Eindhovense Summa College hebben een 3D scanner gekoppeld aan een robotarm: een 3D scanrobot. Daarmee scannen ze personen of grote objecten, ze verwerken de data tot een printbare file en 3D printen dan een kopie van het gescande object. De twee studenten, Daan de Groot en Maarten Beniers , hebben dit project uitgevoerd als eindopdracht voor hun opleiding Technicus Mechatronica.

 

Reverse engineering en 3D printen grote objecten gerobotiseerd

Tot nog toe moet je ofwel met een handscanner om een groot object heen lopen, wat slechts met geluk een goede scan oplevert; of je bent aangewezen op complexe scansystemen. In opdracht van het Teclab hebben Daan de Groot en Maarten Beniers voor hun studie Technicus Mechatronica onderzocht of je hiervoor een robot kunt inzetten. Door aan de slag te gaan met de Yaskawa-robot, door NTS Precision aan het Teclab geschonken, hebben ze een werkend systeem gebouwd. Dat bestaat uit de robot, de 3D scanner en een draaiplateau dat aan de robot gekoppeld is. Met de 3D scanrobot kan op een veilige en relatief eenvoudige manier een goede scan van een persoon of groot object worden gemaakt.

 

Werkproces

De twee studenten zijn niet over een nacht ijs gegaan. Ze hebben bij Yaskawa een tweedaagse basiscursis robottechnologie gevolgd en ze hebben een student Verspanen niveau 2 ingeschakeld om een speciaal bevestigingsonderdeel te frezen. “In het begin wil je alles zelf uitvogelen, maar het bespaart tijd en geld om er mensen met specialistische kennis bij te betrekken. Zo gaat dat in het realistische werkveld ook.”, aldus de Eindhovense studenten. De scannen op de robot scant nu personen of grote objecten die, nadat de data zijn verwerkt, 3D geprint kunnen worden in een schaalmodel.

 

Digitale werkplaats

Fablab stagebegeleider Ad Zegers over het project dat tot de 3D scanrobot heeft geleid: “Dit is zeker één van de mooiste projecten in mijn carrière.” In het FabLab kan iedereen zich tegen betaling laten scannen door de 3D-scanrobot. FabLab Brainport is een digitale werkplaats waar ideeën worden uitgewerkt in producten. Er kan gebruik worden gemaakt van de nieuwste digitale technieken zoals 3D-printers, een lasersnijder en een CNC-frees/draaibank.

(Bron: Summa College) 

Meer informatie
Summa College
Teclab
Fablab Brainport

Back to top button