3D printserviceTechnology

Citim neemt eerste XJet Carmel AM systeem in gebruik

Het Israëlische XJet heeft de eerste 3D printer XJet Carmel 1400 geïnstalleerd bij het Duitse Citim. Het AM bedrijf, sinds vorig jaar onderdeel van Oerlion, gaat het XJet Carmel AM systeem inzetten voor de productie van keramische componenten. De 3D printer is net als de kleinere 700 geschikt voor het 3D printen van zowel voor metaal en keramiek. Op Formnext demonstreert XJet de nieuwe 3D printtechnologie.

 

XJet productlijn wordt op Formnext officieel gelanceerd

Citim is een Duitse toeleverancier die additive manufacturing al zo’n 20 jaar toepast. In de fabriek in Barleben begint Citim nu als eerste met het testen van het nieuwe AM systeem van XJet. Op de Carmel 1400 gaat het zirconia onderdelen produceren. In een later stadium kan de machine ook gebruikt worden voor het 3D printen van metalen componenten. Andreas Berkau, hoofd AM Service Europe bij Oerlikon, bestempelt de XJet machines als de stap die de onderneming zet om qua technologie voorop te blijven lopen in de AM industrie.

 

 

Metaal en keramiek

De AM technologie van XJet is namelijk geschikt voor meerdere materialen. Hanan Gothiat: “Op dit moment printen we slechts één materiaal, maar theoretisch kunnen we verschillende materialen in het werkstuk printen.” Precies in dit gegeven dit de crux van de AM technologie in het Carmel AM systeem. Multimateriaal technologie wordt als een van de beloftes in de AM industrie gezien. XJet probeert verder het 3D print proces te vereenvoudigen, doordat zowel het materiaal voor het werkstuk als voor de supportstructuur in één laag worden geprint, vat Hanan Gothait, CEO van XJet, de belangrijkste doorbraak samen. Hierdoor kunnen volgens hem complexere werkstukken worden geprint. Engineers hoeven zich bij het ontwerpen van een werkstuk niet te laten leiden door de maakbaarheid, maar door de functionaliteit.

Bekijk hier een video van het verschepen en het installeren van de eerste Carmel AM. 

Nanodruppels met bouw- en supportmateriaal

XJet werkt ondertussen al sinds 2005 aan de ontwikkeling van de 3D printtechnologie. Deze wordt onder de naam NanoParticle Jetting op de markt gebracht. Dat gebeurt in de Carmel AM 700 en 1400, waarbij de laatste het grootste bouwvolume heeft. Als materalen verwerkt men zowel metaal als technisch keramiek. Het gaat hier om een binder jetting technologie. Miniscule nano druppels met het bouwmateriaal, ‘inks’, of supportmateriaal worden in fijne lagen van enkele micrometers hoog geprint. Dit gebeurt in dezelfde beweging van de printkop. Hanan Gothait wijst onder andere op het voordeel vergeleken met poederbedmachines dat NanoParticle Jetting een technologie is die veilig is voor de machinebediener, omdat er geen poeder vrij kan komen. De nanodeeltjes ziitten namelijk in een afgesloten cartridge in een vloeibare suspensie. Door de hoge temperatuur in de bouwkamer, verdampt de vloeibare suspensie. Na het printen moeten de producten wel gesinterd worden om het supportmateriaal te verwijderen.

 

Verschil in software

De XJet Carmel 1400 heeft een bouwvolume van 500 bij 280 bij 200 mm; de kleinere 700 versie heeft eveneens bouwvolume van 500 m in de X-richting, echter in de Y-richting slechts 140 mm terwijl de Z-richting even hoog is als de grotere machine, 200 mm. Verschil tussen de beide systemen zit verder in de software. De kleine machine wordt geleverd met een basisversie van Autodesk Nettfab; het grotere AM systeem met een uitgebreide versie.

 

Oud-Stratasys medewerkers

Aan wie het eerste systeem in Europa geleverd is, maakt XJet pas tijdens de beurs zelf bekend. Het Israëlisch bedrijf heeft eerder dit jaar wel z’n managementteam versterkt met Igal Zeitun, die als CTO aan de slag is gegaan. Hij heeft lange tijd bij Stratasys de R&D activiteiten rond de Polyjet technologie geleid, die eveneens in Israël plaatsvinden. Hanon Gothiat, oprichter van XJet, heeft vroeger eveneens bij Objet Geometries gewerkt.

XJet staat op Formnext direct naast Oerlikon in hal 3.1

Back to top button