Applications

Sintratec S2 ondersteunt EvoBus bij uitrol 3D printen

EvoBus (onderdeel van Daimler Busses) wil komend jaar de eerste servicevestigingen uitrusten met 3D printers, zodat ze zelf reserve onderdelen en gepersonaliseerde producten voor de bussen kunnen printen. Sintratec is betrokken bij het project. De Zwitserse fabrikant van SLS-printers levert aan EvoBus in Neu-Ulm het Sintratec S2 systeem voor scholing, training en ontwikkeling.


EvoBus is de grootste dochteronderneming van Daimler en ontwikkelt en bouwt bussen, zowel voor OV als voor andere vormen van personenvervoer. Het concern start in 2020 met het uitrollen van 3D printtechnologie naar de verschillende servicevestigingen.

Gabor Koppanyi van Sintratec (rechts) samen met Ralf Anderhofstadt van Daimler Busses voor de Sintratec S2, die een rol krijgt bij de scholing voor 3D printen bij EvoBus. (Foto’s: Sintratec)

Economische en ecologische voordelen

Achter deze strategie gaan zowel ecologische als economische argumenten schuil. EvoBus wil de logistieke kosten reduceren door – als het kan – spare parts lokaal te 3D printen. Door te printen ontstaat eveneens minder afval. EvoBus kiest voor zelf te printen in plaats van uitbesteden aan externe servicepartners. “Met 3D printen kan de Daimler busdochter snel, flexibel, economisch en milieuvriendelijk reageren op dringende klantvragen”, zegt Ralf Anderhofstadt, projectleider Center of Competence Additive Manufacturing bij Daimler Busses.

Sintratec S2 voor meerdere doelen ingezet

Voor de scholing en training die de uitrol van dit concept vraagt, denkt het Zwitserse Sintratec een oplossing te bieden als het om SLS-printen gaat. Zo’n systeem heeft het geleverd aan de vestiging in Neu-Ulm, waar het modulaire S2 systeem ingezet zal worden voor training en de productie van kleine en middelgrote series. Bovendien gaat EvoBus de Zwitserse SLS-printer gebruiken voor het optimaliseren van printersettings voor nieuwe materialen, omdat bij de S2 eenvoudig van materiaal gewisseld kan worden. De Sintratec S2 is een modulair systeem en hierdoor schaalbaar. Het bestaat naast de SLS-printer uit een Material Handling Station en een losse Material Core Unit. Deze laatste maakt de materiaalwisseling eenvoudig en snel omdat deze hele MCU-unit met een ander materiaal de bouwcilinders bevat. Qua materialen zijn momenteel PA12 en TPE beschikbaar.

Sintratec

Back to top button