Applications

Trickstuff laat remhendels voor fiets 3D printen

Titanium model laat zelfs personalisatie van hefboomkracht toe

De Duitse fabrikant van remsystemen voor fietsen Trickstuff presenteert deze week op Eurobike in Frankfurt 3D geprint titanium remhendels. Ze zijn ontwikkeld samen met Trumpf en zijn een alternatief voor de carbon hendels die je tot nog toe vaak op hoogwaardige fietsen ziet. Personalisatie, zelfs van de hefboomkracht die de fietser nodig heeft, komt binnen handbereik.


Het gaat bij deze toepassing niet om nog meer gewicht te besparen. De aanleiding voor Trickstuff om met Trumpf te gaan praten zit in de ecologische voetafdruk van carbon. Het materiaal kan eigenlijk niet gerecycled worden. Aan het einde van de levenscyclus belanden de hendels dus bij het afval.

Titanium hendel duurzamer alternatief voor carbon hendels

Lees ook dit: met Automatic Multilaser Allignment zet Trumpf stap richting serieproductie

Personalisatie en serieproductie

Daarom wil Trickstuff de hendels van titanium maken, eigenlijk nog sterker, lichtgewicht en goed recyclebaar. De ontwerpvrijheid van 3D printen biedt de fabrikant de kans om de hendels sterker te maken. Daarnaast kunnen ze de hendels personaliseren. Dit geldt niet alleen voor het ontwerp van de titanium onderdelen. Fabrikanten kunnen ook de hefboomkrachten van de rem aanpassen aan de fietser. “Aangezien 3D printers van Trumpf ook ontworpen zijn voor serieproductie, kan de fietsindustrie ze ook gebruiken om grote hoeveelheden te produceren. Hierdoor kunnen onderdelen die zwaar worden belast kosteneffectief worden geproduceerd”, zegt Christian Lengwenat, application engineer bij de Duitse fabrikant van 3D metaalprinters.

Snelle iteraties in prototyping

Ook in de ontwikkeling kan de metaalprinter een rol spelen. Tot nog toe worden prototypes meestal uit vol materiaal gefreesd. Het bouwvolume van de TruPrint 1000 laat toe om meerdere verschillende ontwerpen in één keer te printen. “Dit versnelt het prototypingproces, wat belangrijk is voor de fietsindustrie, vele malen”, zegt Lengwenat.

Back to top button