3D printmarktTechnology

39 exposanten uit Benelux op grootste Formnext ooit

Formnext 2019 doet er dit jaar nog een schepje bovenop. De vijfde editie van de beurs in Frankfurt groeit door naar meer dan 740 exposanten (plus 17%) en meer dan 50.000 vierkante meter beursvloer (plus 35%). Onder de exposanten zijn dit jaar 15 Belgische deelnemers en 24 Nederlandse. De Lage Landen zijn dus goed vertegenwoordigd.


AM-beurs groeit naar 50.000 m2 beurvloer

Deze cijfers tonen volgens de organisatie aan dat Formnext in Europa de snelst groeiende technische vakbeurs is. “Formnext 2019 vertegenwoordigt opnieuw de wereldwijde benchmark voor additive manufacturing en moderne industriële productie”, zegt Sascha F. Wenzler, Vice President Mesago Messe. De exposanten komen dit jaar uit 34 landen. De meeste internationale exposanten komen uit landen als China, USA, Frankrijk, Italië, het VK en Nederland.

Dit jaar is Flam3D opnieuw met een paviljoen vol Nederlandse en Belgische AM bedrijven aanwezig op Formnext.

Veel Chinese exposanten gevolgd door Amerikaanse

Interessant bij beurzen is altijd het aantal exposanten dat voor de eerste keer deel neemt. Bij een snelgroeiende beurs als Formnext kan dit cijfer vertekenen, maar dat neemt niet weg dat 285 exposanten uit 29 landen dit jaar voor het eerst naar Frankfurt komen. Zo’n 65% daarvan komt van buiten Duitsland. China levert de meeste exposanten, 59, waarvan een deel er vorig jaar ook was. Dat zegt wel iets over het tempo waarin de 3D printindustrie in China momenteel groeit. Onder de Chinese deelnemers vind je niet alleen fabrikanten van desktop filament printers, maar eveneens fabrikanten van industriële 3D metaalprinters en materiaalontwikkelaars. De VS, dit jaar partnerland van Formnext, is goed voor 47 exposanten.

Opnieuw veel Chinese exposanten. BLT toonde vorig jaar dit grote AM-werkstuk opgebouwd uit twee materialen.

Waardeketen wordt beter zichtbaar

De beursorganisatie van Formnext meldt niet alleen een verdere internationalisering van de beurs. Eveneens wordt de totale waardeketen nog sterker zichtbaar op de vijfde editie. Deze ontwikkeling wordt mede ingegeven doordat bedrijven uit de traditionele maakindustrie de kansen in additive manufacturing zien en er fors in investeren. Opvallend is dat nu ook Formnext merkt dat de focus van de AM-industrie verschuift naar kunststoffen als het om industrialisatie van additive manufacturing gaat. Dat komt zowel door nieuwe productietechnieken, betere performance van de machines als vooral ook door interessante ontwikkelingen aan de materialenkant. Met name hoog temperatuur materialen en composieten openen nieuwe mogelijkheden om metalen componenten te vervangen door 3D geprinte kunststofonderdelen. Dit alles opent nieuwe kansen en kan uiteindelijk tot vervanging van metaal gaan leiden. Een ander punt waarop Sascha Wenzel veel dynamiek ziet, is post processing. Voor de industrialisatie van additive manufacturing is dit een sleutelbegrip.

Verhuizing naar hallen 11 en 12

Om de meer dan 740 exposanten een goede plek te geven, verhuist de beurs naar de hallen 11 en 12. Dit zijn de jongste hallen van het beurscomplex in Frankfurt. Ook het inhoudelijk programma wordt dit jaar verder uitgebreid. Een bijzonderheid is dat samen met PIM International een themapaviljoen wordt ingericht waar meer dan 100 componenten worden getoond met hun busiensscase. Deze onderdelen zijn gemaakt met Metal Injection Molding, Ceramic Injection Molding of Powder Injection Molding. Deze technologieën worden gepresenteerd als de tussenstap tussen additive manufacturing en hedendaagse massaproductie

Formnext 2019 vindt plaats van 19 – 22 november in de Messe Frankfurt (Foto boven: Mesago/Mathias Kuft)

Kijk hier voor de 15 Belgische deelnemers

En hier vind je de lijst met Nederlandse exposanten


Back to top button