ManufacturersTechnology

ELB bouwt eerste hybride millGrind: slijpen en 3D printen

Hybrid Manufacturing Technologies heeft samen met de Duitse slijpmachinebfabrikant ELB Schliff WZM de eerste hybride slijpmachine ontwikkeld, die slijpt en 3D metaalprint. De millGrind combineert vlak- en profielslijpen met additive manufacturing.

 

Lasercladkop AMBIT geïntegreerd in slijpmachine

Dat juist ELB Schliff ervoor kiest om 3D metaalprinten te integreren in een slijpmachine is niet helemaal vreemd. Markus Stanik, de huidige directeur, heeft enkele jaren geleden gewerkt bij de Duitse machinebouwer Hamuel, die samen met Hybrid Manufacturing Technologies de eerste draaibank met AM-kop heeft gebouwd (Ambit). Deze is twee jaar geleden op de EMO gelanceerd. Begin dit jaar heeft het Brits-Amerikaanse bedrijf voor de speciale laserkop Ambit de eerste internationale AM Award van Cecimo en AMT gewonnen.

 

Nieuw niveau van flexibiliteit

“De nieuwe millGrind biedt een nieuw niveau van flexibiliteit door het aantal set ups om tot een kant en klaar werkstuk te komen, te verminderen”, zegt Markus Stanik van ELB Schliff over deze nieuwe machine. Hij denkt dat klanten profiteren van de mogelijkheid om in één setup zowel materiaal toe te voegen aan het werkstuk als zeer nauwkeurig te slijpen. Een van de belangrijkste markten waarop hij zich richt is de aerospace industrie. De presentatie van de nieuwe machine vond dan ook onlangs plaats tijdens de Paris Airshow in Le Bourget.

 

3D metaalprinten en nauwkeurigheid

Jason Jones, CEO van Hybrid Manufacturing Technologies, wijst erop dat het nu voor het eerst mogelijk wordt in 3D metaalgeprinte onderdelen zeer nauwkeurig af te werken in dezelfde machine. Hij ziet hybride slijpen dan ook als een logische stap. Het kostenvoordeel van deze hybridebewerking komt vooral tot zijn recht bij het bewerken van zeer moeilijk te verspanen materialen, zoals superlegeringen. Het wisselen tussen slijpen en metaal aanbrengen vergt slechts enkele seconden. De 8000 toerenspindel kan ook een frees of tapgereedschap bevatten. De machine heeft een XYZ-resolutie van 0,1 µm.

FOTO: een opstelling van de machine zoals die onlangs werd getoond. Rechts de slijpschijf, links de lasercladkop. (Foto HMT) 

 

Back to top button