Applications

Eerste Amerikaans marineschip krijgt 3D metaalprinter Xerox aan boord

Voor on-demand productie van aluminium onderdelen

Het Amerikaanse marineschip USS Essex heeft voor een oefening als eerste marineschip een 3D metaalprinter aan boord meegekregen. Het doel van deze exercitie is te testen hoe levensvatbaar het idee is om op zee metalen onderdelen te 3D printen. De Essex LHD2 heeft een landingsdek voor helikopters.


“De mogelijkheden van de 3D printer zullen Essex in staat stellen om meer zelfvoorzienend te worden,” zegt Lt. Cmdr Nicolas Batista, Aircraft Intermediate Maintenance Department (AIMD) officer aan boord van het marineschip. Hij denkt dat innovatieve operationele concepten zoals deze 3 Dprintmogelijkheid in de toekomst voor elk schip een grote aanwinst zullen zijn. Hiermee wordt de inzetbaarheid van het marineschip vergroot. “Het aan boord hebben van deze printer zal onze oorlogsvoering versnellen, verbeteren en onze paraatheid verhogen”, aldus Batista. Dit geldt zeker voor vliegdekschepen waar men vliegtuig- of helikopteronderdelen kan gaan 3D printen.

De ElemX metaalprinter aan boord van het Amerikaanse marineschip (foto’s NPS / facebookpagina USS Essex)

Druppel voor druppel

Heel concreet gaat het om de 3D metaalprinter van Xerox, de ElemX waarmee aluminium draad wordt gesmolten om met de nanodruppels onderdelen op te bouwen. Het smelten gebeurt bij een temperatuur van 850 graden C. Met een actieve pulsunit wordt het vloeibaar aluminium druppel voor druppel gebruikt om het onderdeel op te bouwen. De onderdelen kunnen maximaal 250 bij 250 mm groot zijn. Voorbeelden zijn koellichamen, behuizingen, brandstofadapters, ontluchtingskleppen, klepdeksels en meer.

Ongekende complexiteit haalbaar

Hoewel  de USS Essex al mogelijkheden had om aan boord kleinere onderdelen voor het schip te maken, is de complexiteit die nu haalbaar is, ongekend. Aviation Electronics Technician 2nd Class Jonah Waage zegt hierover: “We zijn nooit in staat geweest om iets te maken met de precisie en complexiteit die deze nieuwe 3D-printer zal bieden, wat belangrijk is omdat het bijdraagt aan de tijd- en geldbesparing voor onze marine op de lange termijn.”

Tijdens het testen en evalueren op zee zal een team aan boord van Essex verschillende aluminium voorwerpen voor aan boord van schepen maken met de 3D-printer en feedback geven aan Naval Postgraduate School (NPS). De 3D metaalprinter is in Pearl Harbor aan boord van het marineschip geplaatst. De USS Essex neemt dee aan de Rim of Pacific 2022 oefening, ’s werelds grootste internationale oefening voor marine-onderdelen uit de hele wereld. Hieraan doen dit jaar 26 landen mee, waaronder Nederland.

Back to top button