Manufacturers

DMG Mori koopt meerderheidsbelang in Realizer

DMG Mori heeft een meerderheidsbelang genomen in Realizer, een van de kleinere Duitse fabrikanten van SLM machines. Hiermee versterkt DMG Mori de positie in de markt voor 3D metaalprinten. Op de huisshow in Pfronten wordt meteen het resultaat van deze transactie getoond: de Lasertec 30 SLM, de eerste poederbed metaalprinter van DMG Mori.

 

Poederbed 3D metaalprinter onder merknaam Lasertec

Traditioneel geeft DMG Mori deze week de aftrap van het beurzen- en huisshow seizoen met de huisshow in Pfronten. Daar pakt de Japans-Duitse machinebouwer meteen flink uit met nieuws. Namelijk dat het 50,1% van de aandelen van Realizer heeft gekocht. Realizer is een Duitse fabrikant van 3D metaalprinters. Deze machine werken met de poederbedtechnologie, selective laser melting (SLM).

 

Fockele
Christian Thönes (rechts) van DMG Mori samen met Matthias Fockele, oprichter en managing director van Realizer.

 

Hybride en SLM technologie

Met deze stap brengt het concern de twee belangrijkste additive manufacturing technieken onder een dak, zo deelde het concern vandaag mee op de persconferentie. Dochterbedrijf Lasertec bouwt namelijk al langer hybride machines. Met de gedeeltelijke overname van Realizer nestelt DMG Mori zich in de markt waarin spelers als Trumpf, EOS, SLM Solutions, Concept Laser en Renishaw al langer actief zijn. “Dit is de perfecte aanvulling op onze high tech machines in de markt voor advanced technologies. Selectief lasersmelten in een poederbed opent heel nieuwe toepassingen voor onze klanten”, aldus Christian Thönes, bestuursvoorzitter van DMG Mori AG.

 

Realizer
Op Formnext toonde Realizer onlangs nog de nieuwe, grote 3D metaalprinter in combinatie met de car.tridge, een poederwisselstation.

 

Realizer Duitse pionier in 3D metaalprinten

Realizer is een van de Duitse pioniers op het gebied van SLM technologie. Oprichter Matthias Fockele, nog steeds directeur, begint in 1990 samen met Dieter Schwarze het bedrijf F&S. In 1997 wordt het eerste SLM patent verkregen. Fockele richt in 2004 Realizer op. Dieter Schwarze vertrekt in 2009 naar MCP dat zich afscheidt van Realizer. Uit dit bedrijf komen uiteindelijk SLM Solutions en de 3D print activiteiten van Renishaw voort.

 

Poederwisselstation 

Realizer is tot nog toe nooit uit de schaduw van de andere spelers in deze markt kunnen treden. Desalniettemin liet Realizer telkens mooie systemen zien, afgelopen najaar met de Powder CarTridge in combinatie met de SLM 300. Met deze unit kun je eenvoudig en zonder risico op vervuiling poeder wisselen. Hiermee maakt Realizer wisselen van legering in de 3D printers gemakkelijker en minder tijdsintensief.

 

Lasertec 30 SLM
De Realizer technologie zit in deze SLM machine van DMG Mori dochter Lasertec.

 

Lasertec 30 SLM

In Pfronten laat DMG Mori deze week de nieuwe Lasertec 30 SLM machine zien. Deze 3D metaalprinter is gebaseerd op de technologie van Realizer, gestopt in de typische DMG Mori look. In de toekomst zullen de ontwikkeling en productie van de machines zowel bij Realizer in Borchen plaatsvinden als bij DMG Mori in Bielefeld.

 

Back to top button