3D printmarkt

Dentsply Implants investeert in Renishaw 3D metaalprinter

Dentsply Implants in het Belgische Hasselt is een van de eerste bedrijven die het Factory of the Future predikaat hebben gekregen. Dit voorjaar start het bedrijf met het 3D metaalprinten van tandprothesen. Daartoe investeert Dentsply in een lasersmeltmachine van Renishaw.

 

Producent tandprothesen Factory of the Future

Agoria en Sirris zijn in België druk bezig met de uitrol van het Factory of the Future concept. Komende jaren moeten 50 bedrijven toekomstklaar worden, door de nieuwste productietechnieken in huis te halen, sociaal en ecologisch te innoveren en door te groeien naar de top in hun markt. Onlangs zijn de eerste bedrijven bekroond, daaronder Dentsply Implants.

 

Kunststof printen: 90% first time right

Dentsply produceert een aantal implantaatsystemen voor tandprothesen. Daarbij zet de onderneming technieken in zoals CADCAM frezen maar ook 3D printen. Vijftien jaar geleden pionierde het bedrijf al met het 3D printen van kunststoffen. Mede door de kennis en ervaring die hiermee zijn opgedaan, heeft het bedrijf in het 3D printproces de foutmarge fors verlaagd. Het first time right percentage is gestegen van 60 naar 90 procent. De kosten zijn gedaald met 40 procent. En het percentage afval daalde van 10 naar 3 procent. De doorlooptijd daalde door de verbeteringen in het proces met de helft. Ook de doorlooptijd van chirurgische componenten is aanzienlijk verkort.

 

3D metaalprinten

Het Vlaamse bedrijf staat nu voor de volgende stap: 3D metaalprinten. Daartoe gaat het de komende jaren meer dan 5 miljoen euro investeren in België, inclusief de aanschaf van lasersmeltmachines om de metalen producten te vervaardigen via additive manufacturing. Hiertoe is recent een overeenkomst gesloten met Renishaw, dat de lasersmeltmachines gaat leveren. De eerste moet binnenkort operationeel zijn in de Hasselt.

 

Meer informatie

Dentsply Implants

Renishaw

Sirris

 

Back to top button