design

Daan Kersten (AI): finalisten design challenge tonen volwassen worden AM

Het aantal inzendingen voor de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2017 is meer dan verdubbeld tot 76. En dit jaar hebben de designers méér dan ooit geprobeerd om de voordelen van 3D metaalprinten maximaal te benutten. “Dit onderstreept dat de industriële additive manufacturing volwassen wordt”, zegt Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries over de design challenge. 

 

Aantal inzendingen voor Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2017 verdubbeld

Over een kleine maand worden de winnaars van de design challenge bekend gemaakt tijdens Additive World Conference in Eindhoven. De jury heeft uit de in totaal 76 deelnemers de 6 finalisten gekozen. Een jaar geleden waren er nog 47 deelnemers. Opnieuw komen de inzendingen uit de hele wereld (zoals USA, Nederland, Duitsland, UK, Spanje, India, Rusland en Italië). Bovendien zijn de geselecteerde ontwerpen afkomstig uit een veelvoud aan industrieën, zoals de voedingsindustrie, luchtvaart, automotive en high-tech.

 

De finalisten bij de professionals.

De finalisten bij de profesionals zijn (van links naar rechts

– ‘Chocolate Shock Prevention’ van het Chocolate Shock Prevention team (Lareka, Nederland, professional categorie)
– ‘Monolithic Heat Exchanger’ van Christoph Kiener (Siemens, Duitsland, professional categorie)
– ‘Custom Micro Quadcopter Frame’ van Michael van der Bent (Nederland, professional categorie)

 

De 3 finalisten bij de studententeams.

 

De finalisten bij de studenten

– ‘Demonstrator Model for a Supersonic Wind Tunnel’ van het Alliance team (Alliance University, India, student categorie)
– ‘Light weight components for Manufacturing Robot’ van Boris Sokolov (Peter the Great St.Petersburg Polytechnic University, Rusland, student categorie)
– ‘Carburettor for an Internal Combustion Engine’ van Cassidy Silbernagel (The University of Nottingham, UK, student category)

 

Voordelen AM maximaal benutten om kosten te minimaliseren

Wat al deze finalisten net als veel andere inzendingen met elkaar gemeen hebben, is de wijze waarop ze voordelen van 3D metaalprinten volop uitbuiten. Hierbij gaan ze verder dan topologie optimalisatie . “Designers hebben een bredere kijk op design voor additive manufacturing. Ze hebben in hun ontwerpen heel goed gezocht naar verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren. We zien steeds vaker een combinatie van deze factoren samenkomen in het ontwerp. Dit onderstreept dat de industriële additive manufacturing volwassen wordt”, aldus Daan Kerstens van Additive Industries.

 

Finalisten bij professionals

De professionals van het Chocolate Shock Prevention Team van Lareka Confectionery (Nederland) tonen dit met hun lichtere en stijvere ‘sealer-arm’. Deze kan in kleinere series met een verbeterde functionaliteit goedkoper worden geproduceerd. Christoph Kiener, teamleider bij Siemens, maximaliseert met het ontwerp van de Counter Flow Warmtewisselaar de warmte-uitwisseling. Daarbij is een monolithisch ontwerp bedacht om het concept voor andere producten mogelijk te maken. De derde finalist  is de Nederlandse designer Michael van der Bent. Hij heeft het frame van een quadcopter drone herontworpen. Dankzij topologie optimalisatie in combinatie met de vrijheid van 3D printen levert dit een hogere sterkte bij een lager gewicht op. Tevens slaagt hij er  in functies te integreren. De draag-, bevestigings- en beschermingsfunctie van het frame zijn geïntegreerd in één enkel ontwerp.

 

De studententeams

Ook de studenten laten dit jaar zien dat ze de mogelijkheden van additive manufacturing volop weten te benutten. Het team van de Alliance Universiteit (departement Aerospace Engineering, India) probeert de drie belangrijkste voordelen van AM in één model te integreren. Hun studiemodel voor een Supersonische Windtunnel vereist geen gereedschap. Ook is het kosteneffectief voor complexe geometrieën. Daarnaast kent het een korte doorlooptijd van ontwerp tot realisatie. Sokolov Boris (uit de Russische Federatie) herontwiepr een industriële robotarm via topologie optimalisatie. De winnaar van verleden jaar is nu weer een van de finalisten in de studentencategorie. Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK) ontwierp een carburateur voor een verbrandingsmotor. Bijzonder is dat het samenstel van bewegende onderdelen geen “normale” assemblage vergt. Het is zeer licht, heeft dunne wanden en zelfdragende roosters.

 

Prijsuitreiking

Op woensdagavond 15 maart worden de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Erik de Bruijn (medeoprichter Ultimaker) tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.

Back to top button