Applications

Wint Wout van Aert dankzij 3D geprinte sensoren?

Hard kunnen fietsen volstaat vandaag de dag niet meer om een Touretappe te winnen. De zithouding op de fiets en hoe je beweegt, zijn minstens zo belangrijk. Wout van Aert, de debutant in de Jumbo-Visma ploeg die deze week een etappe in de Tour de France won, valt hiervoor terug op de technologie van Bioracer Motion. En dit Belgisch bedrijf valt terug op de 3D printkennis van het Vlaamse Tenco DDM, dat alle sensoren waarmee gemeten wordt, heeft ontworpen, 3D geprint en afgewerkt.

Het Belgische bedrijf Bioracer Motion heeft technologie ontwikkeld om met IR sensoren de houding en de bewegingen van wielrenners te analyseren. Met de Bioracer Aero maken wielrenners zelfs hun eigen virtuele windtunnel en krijgen ze live tijdens de training feedback op hun houding. Wout van Aert is een van de profrenners die de technologie gebruikt om zijn prestaties te optimaliseren.

Tenco DDM ontwerpt, print en werkt sensoren voor Bioracer Motion af

Drie van de in totaal 22 geprinte sensoren waarmee de bewegingen en houding tijdens het fietsen geanalyseerd worden.

Zitpositie en bewegingen meten

Met het systeem meet men de zithouding op de fiets, hoe de gewrichten tijdens het fietsen bewegen. Bioracer Motion brengt met de metingen ook bewegingspatronen in beeld en wanneer de coureur ervan afwijkt Alles staat of valt met de meting door de 22 IR sensoren die op het lichaam van de wielrenner worden geplakt, naast de 3 sensoren die op de fiets zitten. Deze sensoren brengen heel precies alle bewegingen van de wieleratleet in kaart. Op basis van de meetresultaten kan de renner zijn houding en bewegingen optimaliseren.

Hoge eisen aan sensorbehuizingen

Bij de ontwikkeling van de sensoren liep Bioracer Motion tegen het probleem aan dat de sensoren qua design niet optimaal waren om goed op het lichaam van de renner te bevestigen. Omdat er met infrarood licht wordt gemeten, mag de behuizing van de sensor absoluut geen lichtreflectie uitlokken. De behuizingen van de IR lenzen moeten het licht maximaal doorlaten, intern mag er geen lichtverlies optreden. Bovendien moeten ze UV bestendig zijn. Met dat eisenpakket is Tenco DDM aan de slag gegaan om het concept uit te werken voor 3D printtechnologie Daarbij is het volledige traject van design, prototyping tot en met de uiteindelijke productie met 3D printen doorlopen.

Voor het printen zet Tenco DDM de DLP printtechnologie in.

DLP technologie meest geschikt

Tenco DDM heeft voor DLP printtechnologie gekozen voor zowel de behuizing van de sensoren als die van de lenzen. De behuizingen hebben wanddikten van minder dan 1 mm, waarvoor de DLP technologie precies genoeg is. Ook is de oppervlaktekwaliteit die het Belgische-Limburgs printbedrijf hiermee realiseert dusdanig, dat afwerking minder tijdrovend is dan bij andere technieken. De sensorbehuizingen worden afgewerkt met een mat zwarte lak om elke reflectie te voorkomen. Daarmee wordt de behuizing tevens resistent tegen zout en zweten.

Lenzen 3D printen met 22 micron nauwkeurigheid

Ook de lenzen worden met DLP printers geprint. Dat gebeurt met een nauwkeurigheid van 22 micron. Hierdoor zijn ze perfect rond, mooi mat qua oppervlaktestructuur en zorgen ze voor een diffuse spreiding van de infraroodstraal. Tenco DDM produceert de sensoren inmiddels in serie en neemt eveneens de volledige afwerking ervan voor haar rekening. “Met additive manufacturing en onze post processing kennis, leveren we een volledig afgewerkt product af”, zegt Tom Castermans, oprichter en eigenaar van Tenco DDM. De producten van Bioracer Motion passen precies in zijn visie op 3D printen als maaktechnologie. “Een onderdeel dat van de 3Dprinter afkomt, is nog niet bruikbaar want het is niet afgewerkt.” Precies met deze afwerking geeft Tenco DDM de meerwaarde aan de geprinte componenten.

Ook op het frame zelf zitten sensoren die 3D geprint worden.
Back to top button