MaterialsTechnology

Colossus 3D print met Colorfabb foammateriaal met FGF printer

1 centimeter laaghoogte verkort de printtijd fors

Het Belgische Colossus 3D print met het LW foaming materiaal van Colorfabb met een 8mm nozzle laaghoogten van 1 centimeter. En dat is nog niet de grens, concluderen beide bedrijven nu ze de resultaten van hun samenwerking naar buiten brengen. Met deze stap kan de productiviteit van de FGF printer voor lichtgewicht toepassingen fors omhoog.


De Nederlandse filamentproducent Colorfabb heeft al twee jaar geleden filament op de markt gebracht dat actieve schuimtechnologie gebruikt, bekend uit de kunststof verwerkende industrie. Het PLA materiaal expandeert tijdens het 3D printen: bij 230 graden C verdrievoudigt het volume. Hierdoor is uiteindelijk minder kunststof nodig voor het product en het gewicht wordt verminderd. Tegelijkertijd kun je hiermee de printtijd verkorten.

Colossus gaat schuimmateriaal vermarkten samen met de nieuwe XS 3D printer

De maximale laagdikte die Colossus met het materiaal van Colorfabb print, is 1 centimeter. Meer is waarschijnlijk mogelijk.

Betere efficiency van FGF printers

De Belgische fabrikant van FGF printers Colossus en Colorfab hebben samen onderzocht of je deze oplossing ook kunt inzetten voor de 3D printers die met kunststofgranulaat als grondstof printen. “De eerste keer dat we de LW-materialen van Colorfabb zagen, herkenden we meteen de mogelijkheden die het zou bieden voor de FGF-markt”, zegt Philippe-Daniel Merillet, CEO van Colossus. Je kunt dan twee keer zo snel printen of de helft lichter, wat bij de grote industriële toepassingen waar Colossus zich op richt substantiële voordelen oplevert. Bij 3D printservicebedrijven wordt de kostprijs immers vooral bepaald door de materiaalprijs en de printtijd. Hogere laaghoogtes zorgen voor kortere printtijden. “Het is alsof je print met een 4.5K/h extruder die 9k/h kan. Dat bevalt niemand.”

Meer energie opnemen

“Hoe langer materiaal in de hot end van de extruder blijft, hoe meer energie het kan absorberen, waardoor de uitzetting zal toenemen”, legt Ruud Rouleaux, CEO van Colorfabb uit. Omdat de extruder van een FGF printer meerdere warmtezones heeft, kan het materiaal meer energie opnemen en eenvoudig de maximale expansie bereiken voordat het geprint wordt. Door met parameters zoals de temperatuur, de snelheid, de instellingen van zowel de extruder als de smeltpomp kan men op deze manier unieke eigenschappen in een werkstuk creëren.

Nieuwe Colossus 3D printer samen met Weber ontwikkeld

Dat blijkt uit de testen die de twee bedrijven hebben gedaan in de praktijk het geval te zijn. Gezamenlijk hebben ze het materiaal aangepast om tot een stabiele compound voor FGF printen te komen. Philippe-Daniel zegt dat men al laaghoogten van 1 centimeter heeft geprint met een nozzle van 8 mm. Dat is echter nog lang niet de limiet, voegt hij er aan toe. Colossus gaat het nieuwe materiaal op de markt brengen, gecombineerd met de nieuwe XS printer die samen met De Duitse machinebouwer Weber additive extrusion technology is ontwikkeld. Het Duitse concern heeft vorig jaar een belang in Colossus genomen. Deze extruder is aangepast om maximaal de voordelen uit het foammateriaal van Colorfabb te halen.

Back to top button