Magazine

Belofte maakt schuld; AM industrie moet businesscases gaan tonen

Formnext overtrof opnieuw alle verwachtingen. En reken maar dat de 2019 editie daar nog eens overheen gaat als de beurs naar de nieuwe hal verhuist. Het mag echter niet bij mooie, grote stands en ronkende marketing blijven, zo kun je in de intro van de december editie van 3D Print magazine lezen.

Download 3D Print magazine door op de afbeelding te klikken

Stel, je komt uit een land waar de begrippen 3D printen en additive manufacturing nog helemaal niet bekend zijn. En je loopt Formnext binnen, zonder enige voorkennis van de sector noch de technologie. Dan denk je onmiddellijk dat de sector die zich hier presenteert, financieel goede zakendoet. Ik vermoed echter dat het aantal exposanten dat echt goede rendementen maakt met AM in de minderheid is. Op zich is dat niet erg voor een groeiende bedrijfstak. Maar het moet wel in verhouding blijven. Uiteindelijk gaat het om de business die je weet te genereren. En die business komt er pas als 3D printen uit de prototypesfeer komt en grootschalig ingezet gaat worden als productietechnologie.

 

Nog geen mainstream technologie

Ik twijfel er niet aan dat dit gaat gebeuren. De vraag is echter wanneer. Natuurlijk zijn er al tal van toepassingen. En er zijn er nog zat te bedenken, zoals je ook kon zien op stands van toeleveranciers op Formnext. Maar 3D printen is nog zeker geen mainstream technologie. Door vooral te tonen dat je een nieuwe technologie aan het ontwikkelen bent, nog sneller, nog beter, werp je volgens mij een drempel op. Komt de aarzeling om te investeren niet mede doordat de bezoeker telkens weer nieuwe technieken ziet, terwijl hij nog twijfelt over in welke technologie hij moet investeren? Natuurlijk moet de sector blijven innoveren. Want op Formnext lieten nieuwkomers treffend de zwakke plekken van de huidige technologieën zien en hoe ze die willen verbeteren.

 

Concrete businesscases die herkenbaar zijn

Het wordt echter tijd voor de concrete toepassingen; de echte businesscases die voor de doorsnee toeleverancier herkenbaar zijn. En dan bedoel ik niet de voorbeelden van grote OEM’ers, die waarschijnlijk de 3D printers gratis of tegen kostprijs krijgen als de fabrikant hun naam mag gebruiken. Nee, ga aan de slag met MKB-ondernemingen uit de maakindustrie om daar sluitende businesscases te vinden. Die oproep geldt ook voor de overheid. Er worden miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderzoekprogramma’s. Maar levert het niet meer rendement op als geld, kennis en scholing voor 3D printen beschikbaar komen voor het MKB?
Belofte maakt schuld. 3D printen is gepresenteerd als een technologie die de maakindustrie op z’n kop gaat zetten. Daar geloof ik nog steeds in. Maar ik wil het nu wel eens zien.

Franc Coenen
Franc.coenen@3dprintmagazine.eu

Wat kun je verder lezen in de december editie van 3D Print magazine?

Business innovatie

Toepassingen

3D metaalprinten

Materialen

Software & Design

  Diversen

Back to top button