Applications

Cobod betonprinter produceert in 18 uur schoolgebouw

Plannen om technologie uit te rollen naar meer Afrikaanse landen

De Deense fabrikant van 3D betonprinters Cobod heeft opnieuw een mijlpaal bereikt. Voor het eerst is er met de BOD2 printer een schoolgebouw geprint, in Malawi. Weliswaar klein, 56 m2, maar wel geprint in 18 uur tijd. Het resultaat toont volgens het Deense concern aan dat 3D betonprinten de tijd die nodig is om achterstanden in de bouw in te lopen, drastisch verkort.

Unicef schat dat alleen al in Malawi er een tekort is aan 36.000 klaslokalen. Om die op de traditionele manier te bouwen, zou zo’n 70 jaar kosten. 14Trees, een joint venture van LafargeHolcim en CDC, dat het schooltje heeft gebouwd, denkt dat dit met 3D betonprinten veel sneller kan. In 10 jaar tijd kan men de achterstand inlopen.

3D betonprinten kan achterstand in fysieke onderwijsinfrastructuur in Malawi in 10 jaar inlopen

De kinderen krijgen inmiddels les in het klaslokaal dat met de Deense technologie is geprint. (Foto’s 14Trees/Cobod)

Constructie klaslokaal in 18 uur klaar

Met de BOD2 model 4-4-2 van Cobod heeft 14Trees het 56 m2 grote gebouw namelijk in amper 18 uur tijd geprint, onder toeziend oog van ouders en kinderen. Met deze betonprinter kan men muren tot 10 meter lang printen en een hoogte van 3 meter halen. Eerder is de Deense betonprinttechnologie al gebruikt bij Kamp C in België waar het eerste huis met twee verdiepingen in Europa is geprint. Ook heeft men al de eerste windturbine voor GE geprint. “Deze projecten laten zien dat het gebruik van onze printers voor kleinere particuliere woningen nog maar het begin was, en dat er nog veel meer toepassingen kunnen worden gemaakt met onze veelzijdige printers. We kijken uit naar de samenwerking met 14Trees om het tekort aan scholen in Afrika te helpen oplossen”, zegt Henrik Lund-Nielsen, oprichter en CEO van Cobod.

Opschalen naar andere Afrikaanse landen

De kinderen krijgen inmiddels les in het 3D geprinte klaslokaal. Qua design en mogelijkheden biedt het schoolgebouw veel meer dan tot nog toe gebruikelijk in Malawi. 14Trees wil het 3D printen nu opschalen in de bredere regio. Er lopen al onderhandelingen om soortgelijke projecten te realiseren in onder andere Kenia en Zimbabwe.

Back to top button