3D printmarkt

Cecimo pleit voor breed AM-programma in Europa

Europa heeft geen andere keus dan additive manufacturing te adopteren. De technologie moet geïntegreerd worden in de bestaande productie. Hiervoor is actie vanuit de Europese politiek nodig. Die oproep deed Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo, deze week tijdens de eerste AM Conferentie van Cecimo.

 

Consultant Roland Berger: grote Europese spelers missen een sterke supplierbase voor AM-delen

Niet voor niets had de Europese koepelorganisatie van fabrikanten van werktuigmachines het gebouw van het Europees parlement in Brussel uitgekozen als locatie voor de eerste Additive Manufacturing conferentie. De politiek moet zich bewust worden dat het hier om een technologie gaat die veel andere innovaties mogelijk maakt. Een zogenaamde key enabling technologie. “Om het potentieel volledig te benutten, hebben we Europese actie nodig”, aldus Geerts. Ook omdat additive manufacturing een impuls kan geven aan de Europese economie, zo denkt Cecimo-president Jean-Camille Uring (Five).

 

Filip Geerts
Filip Geerts, directeur Cecimo, deed een duidelijke oproep voor Europese industriepolitiek die additive manufacturing breed ondersteunt.

 

Funding, r&D-roadmap, regelgeving

Geerts en Uring bedoelen actie op een breed vlak. Niet alleen steun aan de Europese fabrikanten van vooral de 3D metaalprinters. Voor elk van deze veelal kleinere bedrijven zijn de risico’s om de technologische uitdagingen op te pakken te risicovol. “We hebben effectieve fundingprogramma’s nodig maar ook een strategische research roadmap”, zo verwoordde Filip Geerts zijn oproep. Cecimo wil eveneens actie als het gaat om aanpassing van regelgeving en wetgeving, IP-regels, standaardisatie, certificatie en regels voor dataprotectie. En programma’s op het gebied van scholing en opleiding. Hij denkt dat Europa voldoende groot is om als AM-industrie de kritische massa te bereiken die nodig is. Maar snelheid van handelen is wel geboden.

 

Concurrentie rest van de wereld neemt toe

De machinebouwers zien namelijk de concurrentie in andere delen van de wereld sterk groeien. Sneller dan momenteel in Europa. De enige optie voor Europa is zorgen voor leiderschap. Filip Geerts: We kunnen ons niet permitteren achterop te raken.” De Europese koppositie als het gaat om 3D metaalprinten staat onder druk, zo gaf Bernhard Langefeld van Roland Berger toe. Tot nog toe zijn, vanwege de patenten, deze fabrikanten vooral in Duitsland geconcentreerd. “Dat beeld wijzigt. De concurrentie voor de Duitse OEM’ ers gaat veranderen”, aldus Langefeld. “Europa heeft nog de leidende rol, maar deze positie staat onder druk als we onze industrie niet ondersteunen.” De veelal Europese mkb-spelers in deze markt zien zich thans geconfronteerd met onder andere Chinese concurrenten, die wel door hun overheid worden gesteund.

 

Sterke toeleverindustrie ontbreekt

Een van de knelpunten die Bernhard Langefeld in de Europese markt ziet, is het gebrek aan een krachtige supplierbase, bedrijven die in staat zijn 50 ton 3D geprinte metaaldelen per jaar te produceren. “Bedrijven willen de technologie wel inzetten, maar ze missen de toeleveranciers die dergelijke aantallen kunnen leveren en daarom passen ze AM nog niet toe.”

 

Steun van Duits EP-lid

Cecimo kreeg op de conferentie directe steun van het Duits EP-lid Reinhard Bütikofer, die mee het initiatief voor de AM-conferentie heeft genomen. Hij bepleit een ambitieuze industriepolitiek voor Europa, gericht op concurrentiekracht en duurzaamheid. “Deze technologie (3D printen, red.) kan hier een bijzondere rol in spelen.” Hij doelt dan op de materiaal- en energiebesparing doordat je componenten gaat 3D printen. Bütikofer pleitte eveneens voor een brede aanpak, waarin niet alleen naar financiële steun wordt gekeken maar ook naar zaken als kwalificatie, standaardisatie en het trainen van de benodigde vaardigheden.

In de volgende editie van het 3D print magazine kun je een uitgebreid verslag van de eerste AM conferentie van Cecimo lezen. Op 6 oktober, tijdens de EMO Milaan, vindt de 2e conferentie plaats.

 

FOTO: Onder leiding van Onno Ponfoort (Berenschot) discussieerden een aantal panelleden over zowel business als juridische regelgeving voor 3D printen in Europa.

 

Back to top button