Technology

Business case: 3d-printen van inlegzolen

Kun je comfortabele schoenen 3D-printen? Of inleg- annex steunzolen? Teenslippers? Ja, zegt Ignacio Garcia, oprichter van Recreus en uitvinder van het flexibele filament Filaflex. En hij gelooft ook in het businessmodel hiervoor.

 

Recreus ontwikkelt filament van thermoplastich elastomeer

Ignacio Garcia, uit het Spaanse Valencia, was een van de sprekers op de 3D Printing Materials Conference in Maastricht. Hij heeft een elastisch filament ontwikkeld en een ander type hotend dan gebruikelijk. Met die combinatie kun je praktisch elke open source 3D-printer gebruiken voor het printen van soepele kunststof producten, mits de printer snel genoeg is.

 

Thermoplastisch elastomeer
Om allereerst in de materiaaltechnologie te blijven: Filaflex is een thermoplastische elastormeer (smeltpunt 205-210 graden C), met een uiterste uitrekking van 700%. “Zeer elastisch dus”, aldus Garcia, die van huis uit industrieel ontwerper is maar inmiddels full time bezig is met Recreus. De dichtheid van het materiaal is vergelijkbaar met PLA. Het heeft een hardheid van Shore A en een treksterkte van 39 MPA. Het is niet giftig noch laat het irritaties achter bij contact met de huid. En met een laagdikte van 0,2 mm krijg je het beste resultaat.

 

Nieuwe printkop
Om het soepele materiaal goed te kunnen 3D-printen heeft hij tevens een nieuwe hotend voor 3D-printers ontwikkeld, die zoveel mogelijk standaard is voor een brede inzet op meerdere merken filamentprinters. Bij standaard hotends krult het soepele filament namelijk en ontstaat er een prop. Daarom geleidt hij het materiaal langs een teflon gecoate unit. Met een 0,4 mm nozzle print hij met dit materiaal 120 mm per seconde. Met een 1 mm nozzle zou je een paar schoenen in 7 uur kunnen printen. Belangrijk is wel de snelheid van de machine.

3dprintschoen04-11 PM
De flexibele schoen, geprint met Filaflex.

 

Businessmodel
Het 3D-printen van schoenen lijkt misschien een gimmick, maar Ignacio Garcia ziet er best mogelijkheden voor. En al helemaal voor het 3D-printen van inlegzolen, omdat je namelijk met de sterkte kunt spelen. ”Je kunt waar het nodig is de zool steviger maken en op andere pekken soepeler. Je bepaalt die eigenschappen helemaal zelf”, legt hij uit. Recreus werkt momenteel samen met een partner aan de ontwikkeling van dit concept. Het andere bedrijf heeft een scanner voor de voet ontwikkeld.

 

3D-printen goedkoper dan CNC-frezen

In de cijfermatige onderbouwing die hij presenteerde, schat hij de kosten van een paar op maat gemaakte inlegzolen op 16 euro. In zijn concept van een ‘Print Farm’ gaat hij uit van 10 3D-printers die gelijktijdig ingezet kunnen worden voor de productie van inlegzolen of andere producten. Dan is 3D-printen van de zolen volgens hem aanzienlijk goedkoper dan wanneer je deze op de huidige manier maakt, met CNC-frezen van speciaal materiaal. Bovendien is het sneller: afhankelijk van het type 3D-printer bedraagt de productietijd 1,5 tot 2,5 uur.

Overigens: gaat je voorkeur uit naar leren schoenen? Recreus ontwikkelt momenteel een filament dat het 3D-geprinte product een leerachtig aanzien geeft. “We blijven in de schoenenbusiness”, zei Ignacio van de week in Maastricht.

 

Back to top button