postprocessing

Britse F1-toeleverancier combineert Prodways Promaker met electroplating proces

De Britse Tier 1 supplier aan meerdere F1-raceteams 3DDC, investeert in een Prodways ProMaker P1000 SLS printer. Het Britse bedrijf is gespecialiseerd in electroplating, het aanbrengen van een metalen coating op 3D geprinte onderdelen.

 

3DDC is kind aan huis bij meerdere raceteams in de F1-wereld. Gewichtsbesparing staat bij elk team hoog op de agenda, eigenlijk in de hele motorsportwereld, een van de kernmarkten voor 3DDC. 3D printen, zeker als het om kunststof onderdelen gaat, biedt daar veel mogelijkheden voor. “Het Metalise it, een in eigen huis ontwikkeld proces, brengt 3D geprinte onderdelen naar een heel nieuw niveau”, zegt Graham Barton, bedrijfsleider van 3DDC.

Metaallaag verbetert eigenschappen 3D geprinte onderdelen sterk

 

Bijna zo sterk als aluminium

Electroplating van 3D geprinte onderdelen is de specialiteit van de Britse toeleverancier. Met het Metalise it procedé brengt 3DDC een composiet metaallaag aan op het kunststof onderdeel. Hiermee verbetert men niet alleen het oppervlak, maar ook de mechanische eigenschappen, zoals de stijfheid en de stabiliteit op lange termijn. Een test met een SLS-onderdeel (PA 2200) waarop een 100 micron dunnen metaallaag is aangebracht, heeft een meer dan dubbel zo hoge treksterkte. Door de laag dikker te maken, verbeteren de eigenschappen verder. SLA geprinte onderdelen die gemetalliseerd worden, benaderen zelfs de treksterkte van aluminium. Ook kan met het aanbrengen van een metaalcoating het kunststof onderdeel gebruikt worden in toepassingen waarbij het afschermen van elektrische straling belangrijk is.

 

3DDC

 

ProMaker P1000 vergroot printcapaciteit 3DDC

Om de productie-afdeling te versterken, investeert 3DDC in de SLS printer van Prodways. Ook gaan de bedrijven nauwer samenwerken om de mogelijkheden van 3D printen en electroplating verder te ontwikkelen. “De ProMaker P1000 was voor ons een logische keuze om onze 3Dprint capaciteiten uit te breiden”, zegt Alex Michniak, algemeen directeur. “Met de kwaliteit die de machine kan printen en de veelvoud aan beschikbare SLS materialen van Prodways, voldoet de P1000 precies aan onze eisen.”
3DDC installeert hiermee de eerste SLS printer van Prodways in het Verenigd Koninkrijk.

In de Benelux wordt Prodways vertegenwoordigd door NextStep 3D.

Back to top button