3D printmarktExecutives

Bre Pettis: pioniersmentaliteit nog altijd voelbaar bij Makerbot

Ook al is Makerbot opgeslokt door het veel grotere Stratasys, de pioniersmentaliteit binnen Makerbot is nog steeds voelbaar. “De oorspronkelijke visie is er nog altijd”, aldus Bre Pettis, ooit oprichter van Makerbot, nu binnen Stratasys de baas van Bold Machines, een nieuw initiatief dat de grenzen van 3D printen moet verleggen.

 

Direct 3D printen vanuit Solidworks met Makerbot

Bre Pettis was een van de keynotesprekers op SolidWorks World 2015, het engineeringsevent waar 3D printen steeds meer aandacht krijgt. Pettis leidt na de overname van Makerbot nu Bold Machines, de innovatiewerkplaats binnen Stratasys. “We willen ontwikkelingen versnellen”, zegt hij hierover.

 

IP kan nuttig zijn
Hij ging een kritische vraag over hoe Makerbot, voortgekomen uit de hackerbeweging, zich nu beweegt binnen een commercieel bedrijf als Stratasys niet uit de weg. Makerbot is kunnen ontstaan doordat bepaalde patenten rondom 3D printen afliepen. Wat er nu gaat gebeuren, vindt hij lastig te voorspelen. Een zekere mate van IP is in zijn ogen wel nodig. “Wij hebben nu IP-producten waardoor we de middelen genereren om in open source zaken te kunnen investeren.” En zo moet je, vindt de Makerbot oprichter, omgaan met dit onderwerp. Niet bang zijn om zaken te delen, bijvoorbeeld designs. Bre Pettis: “Eerst ben je bang dat iemand je designs steelt. Maar dan zie je dat je design beter wordt doordat iemand anders verbeteringen aanbrengt zonder dat jij iets hoeft te doen.”

 

Makerbot
In Windows 10 kan een Makerbot 3D printer direct gekoppeld worden aan Solidworks.

 

Metaal en Stratasys
Makerbot en Solidworks werken momenteel nauw samen. Op het event in Phoenix demonstreerde Solidworks hoe je vanuit designsoftware in Windows 10 direct kunt 3D printen, zonder dat eerst nog een STL file gemaakt hoeft te worden. “Je kunt direct van idee naar prototype gaan”, zegt Pettis. “Excuses gelden niet meer. Vandaag de dag kun je alles doen en elk idee omzetten in prototype en eventueel een product.” Het hoeft niet beperkt te blijven tot kunststof producten, ook nauwkeurige metalen delen kunnen snel gemaakt worden met 3D printtechnologie. Het onontdekte geheim van Stratasys, zoals Bre Pettis het noemt, is namelijk dat je zeer nauwkeurige wasmodellen kunt printen met de machines van Stratasys, in lagen tot 6 µm. “Die modellen zijn weliswaar zwak maar je kunt ze gebruiken voor het gieten van metalen producten. Als je die tweede productiestap maar accepteert.” Momenteel werken de engineers van Stratasys en Makerbot onder andere aan de ontwikkeling van composieten om mee te printen.

 

Productontwerpen moet een gewoon vak worden op school

Scholen sluiten
Pettis ging in het gesprek met de media na afloop van zijn lezing niks uit de weg. Zo mogen van hem in Amerika alle openbare scholen twee jaar dicht gaan. “Ik weet, het is een slecht idee met een diepe impact op het armere deel van de bevolking, maar wat gebeurt er als we het babysitten uit de school verwijderen.” Hij pleit met zijn boude uitspraak voor echte innovatie in het onderwijs. In Amerika is namelijk een hele generatie kinderen opgegroeid zonder enkel besef dat ze in staat zijn iets te maken. Het wordt tijd dat alle scholen over 3D printers beschikken en product design een standaard vak op scholen wordt.

 

Focus op optimalisatie
“We hebben het maken in dit land vernietigd. De jonge generatie heeft die ervaring niet meer.” Hij vindt verder dat de Amerikaanse cultuur om alles op te lossen door dingen te kopen moet veranderen. Want die cultuur heeft tot nieuwe problemen geleid. Bre Pettis: “We moeten het nu anders doen. De economie moet meer gefocussed zijn op hoe we dingen kunnen optimaliseren om consumentisme te verminderen. Kom uit je comfortzone.”

Stratasys is een van de deelnemers aan Rapidpro 2015

 

Back to top button