postprocessingTechnology

Bestaande coatingtechnieken vergroten toepassingsgebied AM

Er kunnen meer en betere toepassingen voor additive manufacturing worden gevonden als AM gecombineerd wordt met bestaande coatingtechnieken. Dankzij technische coatings kan de ruwheid en porositeit van het oppervlak van via AM geproduceerde onderdelen aanzienlijk verbeteren. Hiermee wordt een glad, afgesloten oppervlak met specifieke functies mogelijk. Tot die conclusie komen Sirris en het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung (IAP).

 

Sirris en Fraunhofer IAP tonen belang coatingtechnologie voor 3D printindustrie aan

 

Het Belgische en Duitse onderzoeksinstituut hebben gezamenlijk binnen het TICAM-project onderzoek gedaan naar het verbeteren van het oppervlak van 3D geprinte stukken. Doel van het onderzoek was om de typische laagstructuur en de ruwheid die je in veel geprinte stukken ziet met coating weg te werken. Tegelijkertijd moeten deze coatings de gevraagde functionaliteit aan het oppervlak geven, bijvoorbeeld chemische resistentie.

 

 

Al dan niet geautomatiseerd nabewerken

Sirris, dat in dit project vooral het 3D printen voor zijn rekening heeft genomen, heeft verschillende 3D printtechnieken voor kunststoffen ingezet. Van lasersinteren en stereolithografie tot FDM. Lakken en polijsten zijn de meest efficiënte technieken. Met speciale coatings of oppervlaktebehandelingen kan men de onderdelen nog verder functies geven. Elk stuk is eerst geanalyseerd. Daarna is het oppervlak geactiveerd, gecoat, gepolijst en eventueel voorzien van een dunne metaallaag. In de praktijk blijkt volgens de onderzoekers dat handmatig polijsten arbeidsintensief is, maar dat geautomatiseerd polijsten niet geheel zonder risico’s is. Zeker wanneer er fijne details zijn geprint, bestaat de kans dat met het polijsten de vorm verandert. Hiervoor hebben Sirris en Fraunhofer IAP oplossingen ontwikkeld. Deze zijn met name geschikt voor poreuze oppervlakken.

 

Het resultaat van coaten.

 

Verruiming toepassingsgebied 3D printen

Een conclusie die de onderzoekers trekken, is dat met geschikte oppervlaktebehandeltechnieken het aantal toepassingen voor 3D printen fors kan toenemen. Aandachtspunten zijn wel nog hoe je ook de moeilijk bereikbare oppervlakken van complexe onderdelen kunt behandelen. En een toekomstige integratie van oppervlaktebehandelingstechnieken in de AM-machines om de efficiency van het totale proces te verhogen.

Meer informatie over het TCAM-project vind je hier

In de maart editie van 3D Print magazine gaan we uitgebreid in op de presentaties tijdens het eerste 3D Print processing conferentie, die in april een vervolg krijgt.

Foto’s Sirris

Back to top button