3D printmarkt

Bedrijven ontdekken hoe goed entry level 3D printers zijn

CONTEXT ziet 9% groei in entry level segment; verkoopdaling in andere segmenten

Hoewel de 3D printermarkt in zijn geheel ook in het derde kwartaal van 2023 onder druk is blijven staan, zijn er wel degelijk groeisegmenten en fabrikanten die het wel goed doen. Qua marktsegmenten zit de groei in de entry level 3D printers, waarin Bambu Lab sterk groeit; op technologieniveau groeit het DED-segment. Het Spaanse Meltio is in dit segment inmiddels marktleider.


Dit zijn enkele conclusies uit de nieuwe markanalyse van CONTEXT. “Hoewel de tegenspoed weerspiegeld werd in de bredere wereldmarkt, waren er ook kansen en glimpjes van kracht in sommige 3D printer segmenten, vooral in het vaak over het hoofd geziene Entry-level deel van de markt”, zegt Chris Connery, global VP of analysis at CONTEXT.

Lagere kapitaalskosten kan 3D printermarkt later dit jaar weer laten groeien

De 3D printermarkt in verkoopcijfers (bron CONTEX)

Fusieplannen kunnen zo weer opleven

De fabrikanten van 3D printers blijven worstelen met de terughoudendheid als het om investeren gaat, gedreven door de hogere rentes. Hierdoor verschuiven veel AM-bedrijven, met name beursgenoteerde, hun focus van aantallen verkopen naar winstgevendheid verhogen. Er zijn de nodige ontslagrondes aangekondigd. En bedrijven zoeken partners om mee samen te gaan, wat overigens lang niet altijd lukt. “Hoewel het lijkt alsof de markt tot rust is gekomen na de zeer publieke mislukte fusies van 2023, hebben veel bedrijven openlijk verklaard dat ze meer privé strategische alternatieven onderzoeken, wat betekent dat verkopen, fusies, overnames en desinvesteringen nog in het verschiet kunnen liggen,” merkte Chris Connery op. Het hernieuwde bod van Nano Dimension op Stratasys is hier een voorbeeld van. Andere bedrijven – zoals BigRep – hebben aangekondigd dit jaar naar de beur te gaan. “Een bijkomend gebied dat rijp is voor investeringen is de instapcategorie, aangezien steeds meer bedrijven deze recentelijk over het hoofd geziene categorie erkennen.”

Bedrijven zien dat entry level 3D printers vergelijkbare functionaliteit bieden


Entry level machines zagen aan de poten van duurdere 3D printers

Want het entry level segment is wel gegroeid in Q3 van 2023. Het gaat hier om 3D printers met een prijskaartje onder $2.500. Het aantal verkochte printers steeg in Q3 met 9%. Volgens CONTEXT is dat vooral te danken aan kannibalisatie van de duurdere Professional systemen. Eindgebruikers in veel sectoren – waaronder de tandheelkundige sector, de auto-industrie, de medische sector en de gezondheidszorg, de lucht- en ruimtevaart, juwelen en consumentenproducten – zien steeds vaker in dat ze vergelijkbare functionaliteit kunnen krijgen met veel goedkopere modellen. Dus deze printers zijn niet langer voorbehouden aan hobbyisten en algemene consumenten, aldus de marktanalist. Het Chinese Creality steekt hier met kop en schouder boven de rest uit; ook Bambu Lab weet marktaandeel te winnen.


Goed genoeg oplossingen

Zoals Chris Connery al schetste, gaat de groei bij de instapmodellen deels ten koste van het Professional segment, 3D printers in de prijsklasse tot zo’n $20.000. Hier is 41% minder printers verkocht in het derde kwartaal, het zesde opeenvolgend kwartaal dat de verkopen dalen. De analist denkt dat vooral marktleiders UltiMaker en Formlabs geconfronteerd worden met de veranderde houding van klanten. Zij hebben jaren hogere prijzen kunnen vragen door meer functionaliteiten aan te bieden. In deze inflatoire tijden is de vraag echter duidelijk verschoven naar “goed genoeg” oplossingen die te vinden zijn in de instapprijsklasse. Met uitzondering van nieuwkomer Nexa3D zag elke verkoper van professionele printers de zendingen van dergelijke producten in de periode met dubbele cijfers jaar-op-jaar dalen.


Forse krimp Midrange segment zonder deze twee succesnummers

Dat geldt eveneens voor de Midrange systemen ($20k tot 100k). Hier daalden de verkopen met 5%. Deze krimp zou volgens Connery nog groter zijn geweest als Formlabs met de Fuse 1 geen goede verkoopresultaten had geboekt. Hetzelfde geldt voor de sterke groei van de verkopen van DLP/LCD 3D printers door met name Union Tech aan Chinese klanten. Zonder deze twee witte raven, zou het segment met 17% gekrompen zijn. Stratasys heeft de verkopen in het Midrange segment met 17% zien dalen; 3D Systems met 28% en Markforged zelfs met 33%.

Bron: CONTEXTMeltio marktleider bij DED-systemen

Ook het highend Industrial segment zal de verkopen in het derde kwartaal op jaarbasis afnemen. Van de industriële 3D metaalprinters werd 3% minder verkocht; vooral veroorzaakt doordat er 9% minder laserpoederbed systemen werden verkocht. In China daalden de verkopen met 8%; in de VS met 6%. Doordat de prijzen vanwege de inflatie zijn gestegen en er meer hoogwaardige multilaser systemen zijn verkocht, zagen de fabrikanten hun omzet met 8% stijgen. Er is echter een techniek die redelijk sterk is: Direct Energy Deposition (DED). Dit marktsegment is gegroeid. En Meltio is in Q3 marktleider geworden. Een ander segment dat de aantal verkochte 3D printers zag groeien, is de polymeer poederbed systemen. EOS zag in dit segment een sterke groei op jaarbasis. Stratasys zag de verkopen van kunststof 3D printers met 11% groeien.


Groeiversnelling eind 2024 en in 2025?

Zijn de vooruitzichten nu slecht? Chris Connery is niet pessimistisch over de middellange termijn. Volgens hem is de markt klaar voor een herstel in de komende jaren. Op korte termijn blijft de markt voor industriële systemen stagneren doordat geld lenen nog niet goedkoper wordt. Chris Connery: “De angst voor regionale recessies is grotendeels afgenomen en de fundamentele waarde van additive manufacturing wordt in alle sectoren erkend, wat de weg vrijmaakt voor versnelde groei zodra de kapitaalkosten dalen in de tweede helft van het jaar en tot in 2025.”


Foto: de DED-markt groeit. Nieuwkomer in dit segment is Makino dat op Formnext de AML 500 presenteerde.


Back to top button