Applications

Franse SNCF test met WAAM gemaakt onderdeel voor treinstellen

Spoorwegen willen obselete parts gaan printen

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft samen met de technische school Centrale Nantes een zwaar belast onderdeel voor treinstellen geproduceerd met WAAM. Het is voor de eerste keer dat de Franse spoorwegen deze AM-technologie toepassen. De resultaten van de testen zijn veelbelovend. Het gaat om een spil in de koppeling tussen onderstel en wagon.


Het initiatief is genomen door de divisie  Matériel Roulant van de SNCF. Deze divisie beheert onder andere de spare parts voor het rijdend materiaal. Men onderzoekt de mogelijkheden van additive manufacturing om het beheer van de vaak verouderde onderdelen te verbeteren. Nu moet de divisie deze onderdelen jarenlang op voorraad houden. Veelal zijn het gietstukken die niet zonder meer snel geleverd kunnen worden.

Uitgebreid onderzocht en getest

Naast SLM (Selective Laser Melting) hebben de Franse spoorwegen nu ook WAAM (Wire Arc AM) onderzocht. Hiermee wil men vooral grotere onderdelen kunnen 3D printen. Samen met het Rapid Manufacturing Platform van Centrale Nantes, die wereldwijd in de top 200 van ingenieursopleidingen staat, zijn onderdelen gezocht die in aanmerking komen om met WAAM te produceren. Het onderdeel dat de wagon met het onderstel verbindt, is daarbij geselecteerd voor een pilot project. Centrale Nantes heeft naast het onderdeel ook enkele specimen geprint. Deze zijn onderzocht door het materiaallaboratorium van de Franse spoorwegen. De veelbelovende resultaten (metallurgisch, mechanische eigenschappen, enz.) van deze proefstukken en van de CT scans van het onderdeel zelf waren voldoende overtuigend om over te gaan tot dynamische proeven. Het onderdeel kreeg groen licht en is vervolgens onderworpen aan de proefbank van het Agence d’Essai Ferroviaire, waar het met succes vermoeiingsproeven onderging.

SCNF
Het onderdeel dat Centrale Nantes samen met de onderhoudsdivisie van de SNCF heeft geproduceerd met Wire Arc AM.

Mijlpaal op weg naar grote onderdelen printen

Laëtitia Kirschner, Additive Manufacturing Project Manager bij SNCF Voyageurs, zegt hierover: “De WAAM-technologie is voor ons een nieuwe mijlpaal op de weg naar de herstelling en onderhoud van grote onderdelen via additive manufacturing.” De spoorwegen en de technische opleiding zien het project dan ook als een eerste stap. Gezamenlijk willen ze de inzet van WAAM verder gaan onderzoeken.

Lees ook het artikel over Castlab in Tilburg, dat in Nederland voor dit soort toepassingen naar digitale oplossingen zoekt.

Back to top button