Technology

AM Ventures investeert in micro precisie metaalprinten van MetShape

Seed capital voor Duitse startup MetShape

Investeringsfonds AM Ventures neemt een belang in MetShape. De Duitse spin-off van de Pforzheim University heeft een technologie ontwikkeld voor het 3D metaalprinten van micro precisie componenten. Dit Lithography-based Metal Manufacturing (LMM) is een indirect proces, gebaseerd op fotopolymerisatie en het gebruik van feedstock uit de MIM-industrie.

MetShape zegt dat de LMM-technologie geschikt is voor een breed scala aan materialen, ook metalen die niet gelast kunnen worden. MMC’s (Multi Material Compounds) kunnen eveneens geprint worden. Omdat het geen lasproces is, zoals laserpoederbed printen, ontstaan er geen spanningen in het materiaal. Evenmin is support nodig bij overhangende delen. De nauwkeurigheid waarmee de kleine onderdelen additief worden geproduceerd, is groter dan die van andere metaalprinttechnieken.  

LMM technologie print metaal met DLP-projector

MetShape
Een voorbeeld van een tandwiel geproduceerd met de LMM-technologie.

Met DLP-projector 0,1 mm dunne wanden printen

In de eerste stap wordt het feedstock, het materiaal en een lichtgevoelige polymeer als binder, belicht via een DLP-projector. Hiermee kan men snel en nauwkeurig de verschillende lagen van het onderdeel belichten, waarbij de geometrie bepalend is voor de aansturing van de projector. De laagdikte bedraagt maximaal 50 µm, de minimale wanddikte die je met LMM kunt printen is 0,1 mm. En gaten hebben een minimale diameter nodig van 100 µm. De recoater is een verwarmd blad. Het groene werkstuk wordt in een oven gesinterd. In de eerste stap vindt er thermisch debinding plaats, in de vervolgstappen wordt het materiaal gesinterd waarbij de maximale temperatuur 80% van de smelttemperatuur bedraagt. Uiteindelijk ontstaat er een zuivere metallische microstructuur.

Technologie al toegepast

Het verschil tussen laserpoederbed 3D metaalprinten (links) en de LMM-technologie van MetShape (foto’s MetShape). De horlogekast is geprint door Fabian Martin

Het persbericht over de investering door AM Ventures, meldt MetShape dat de technologie inmiddels bij meerdere klanten succesvol geïmplementeerd is. “Met onze holistische aanpak en knowhow van de volledige LMM-procesketen bieden wij onze klanten de hoogste flexibiliteit bij het ontwikkelen en produceren van hun toepassingen,” zegt Andreas Baum, CEO en medeoprichter van MetShape. Toepassingen zijn te vinden in kleine onderdelen, tot een maximaal gewicht van ongeveer 30 gram. Industrieën waarvoor de LMM-technologie zich leent, zijn onder andere de sieradenindustrie, precisie- en mechatronica, automobiel- en aerospace. Ook voor medische toepassingen is de technologie geschikt, vanwege de vaak kleine afmetingen kan men er zelfs grote series mee produceren.

MetShape
Het team achter de Duitse startup MetShape.

Sintergebaseerde printtechnieken gaan grote rol spelen

AM Ventures zegt te verwachten dat de tweestaps sintergebaseerde metaalprinttechnieken steeds belangrijker zullen worden voor de productie van grote aantallen metalen componenten. Johann Oberhofer, Managing Partner van AM Ventures: “De sleutel tot het beheersen van indirecte AM-processen is de beheersing van de ovengebaseerde sinterprocessen. Wij zijn ervan overtuigd dat het team rond Andreas Baum de nodige competenties bundelt en over een uitgebreide knowhow beschikt voor de ontwikkeling en serieproductie van hoogwaardige toepassingen.” De startup blijft hierbij samenwerken met onder andere de universiteit in Pforzheim en ook met Incus, een machinebouwer die de eerste machines heeft gebouwd. Samen willen ze zowel de LMM-technologie verder ontwikkelen alsook nieuwe materialen verwerken.

AM Ventures heeft inmiddels een portefeuille van 15 AM-bedrijven waarin het belegt. Met de verkoop van Additive Works aan 3D Systems heeft het investeringsfonds recent de eerste succesvolle exit gerealiseerd.

Back to top button