Top story

Is het aanbod van AM-technieken niet te groot geworden?

Experts tijdens discussie AM Forum: aanbod is overweldigend maar hoort bij fase van de markt

Het aanbod van 3D printtechnologieën is overweldigend. Elke twee weken komen er zogenaamde nieuwe technieken bij. Dat maakt het lastig door de bomen het bos nog te zien. Te lastig? Remt de veelvoud aan AM-technologieën de groei van het aantal toepassingen doordat de verscheidenheid de gebruiker overweldigt? Niet iedereen vindt dit.

Deze vraag was afgelopen week onderwerp van een paneldiscussie op het 5e Additive Manufacturing Forum 2021 in Berlijn.  Als er één partij is die weet hoeveel verschillende 3D printtechnieken er zijn, dan is het investeringsfonds AM Ventures, Arno Held, co-founder en CEO, zegt dat het team van AM Ventures inmiddels meer dan 2.000 startups in de 3D printindustrie heeft gevonden. “En elke maand vinden we nieuwe concepten. Dit moet zo zijn.”

AMVentures heeft meer dan 2.000 startups in de AM-industrie in kaart gebracht en wekelijks komen er nog bij

pro-beam am
ProBeam is een van de voorbeelden van nieuwkomers die de naam conformeren aan de gangbare benaming, elektronenstraal 3D metaalprinten.

Elke twee weken komen er nieuwe technieken bij

Ook AMPower, het consultancybureau dat inmiddels jaarlijks rapporten schrijft over de status van de AM-industrie zit op de eerste rij als het gaat om nieuwe 3D printtechnieken. Matthias Schmidt Lehr, een van de oprichters, zegt dat ze inmiddels meer dan 30 verschillende AM-technieken volgen. “En dat zijn ze nog niet allemaal; sommigen zitten voor ons in een te vroege fase. Elke twee weken komen er nieuwe technieken bij die we screenen. Dat is zeker overweldigend.” Het onderstreept volgens Schmidt Lehr en Held het belang om focus te houden op de juiste techniek.

Niet 3D printtechnologieën maar de businesscase moet het vertrekpunt zijn

Daarom is de businesscase het beste vertrekpunt

Precies daarom moet je een toepassingen starten vanuit de businesscase, zo voegde Bart Van der Schueren, CTO bij Materialise, aan de paneldiscussie op AM Forum toe. Materialise gebruikt zelf 18 verschillende type AM-machines die 10 verschillende AM-technieken bestrijken. Hierop verwerkt het AM-bedrijf meer dan 30 verschillende materialen. Overweldigend, geeft Van der Schueren toe. “De mindset moet goed zijn om te begrijpen wat je met een techniek kunt doen.” En daarom moet de startvraag voor iemand die wil beginnen met 3D printen zijn: wat wil je bereiken? “Past AM hierin, dan ga je de techniek en het materiaal selecteren.”

Startups hebben fancy namen nodig om zich te onderscheiden

Zou het niet helpen als fabrikanten zich aan de ASTM-namen van de zeven standaard technologieën houden? Hoe vaak zie je een fabrikant een bestaande techniek of een variatie hierop aanbieden, maar er wel een eigen benaming op plakken? “Dat is een waardevolle suggesties”, reageert Arno Held van AM Ventures op deze vraag. Maar hij loopt al 13 jaar mee in deze industrie en ziet nog steeds benamingen die eerder voor verwarring zorgen dan voor duidelijkheid. Voor Sven Crull, bij Volkswagen actief in de afdeling Design for new manufacturing technologies, is het wel duidelijk waar al die namen vandaan komen. “Startup hebben fancy namen nodig om kapitaal te vinden. Zonder winnen ze niet de aandacht van de investeringsfondsen.”

De 5e editie van het AM Forum in Berlijn heeft digitaal plaatsgevonden. De paneldiscussie over hoe overweldigend de veelvoud aan 3D printtechnologieën is, was een van de paneldiscussies. (Foto AM Forum)

Zo groot zijn de verschillen tussen ‘vendors’ niet meer

En uiteindelijk lost het probleem zich vanzelf wel op, verwacht Matthias Schmidt Lehr. Als de AM-systemen uitrijpen, groeien ze naar elkaar toe. FDM en laser powderbed fusion zijn hier twee goede voorbeelden van. “Hier is het verschil tussen de verkopende partijen niet meer zo hee groot. Met nieuwe technieken moet je je nog onderscheiden, precies zoals Sven Crull zegt.”

Het 6e Additive Manufacturing forum in Berlijn vindt in maart 2022 plaats. IN de september editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid verslag van het AM Forum lezen. Nog geen abonnee? Meld je hier aan voor het gratis kwartaalmagazine.

Back to top button