3D printmarkt

Materialise stapt in Braziliaanse implantatenmarkt

Materialise neemt een belang van 75% in het Braziliaanse Engimplan. Het bedrijf 3D print orthopedische en cranio-maxillofaciale (CMF) implantaten en instrumenten. De overname geeft Materialse toegang tot de Braziliaanse markt voor 3D geprinte implantaten.

 

Voor Materialise is de overname een stap om de positie en aanwezigheid in de wereldwijde medische industrie te vergroten, zo zegt Brigitte de Vet, Vice President en General manager Materialise Medical in een toelichting op de transactie. De Braziliaanse markt met 200 miljoen inwoners is een aantrekkelijke markt waar 3D printen van implantaten pas aan het begin staat.

Overname Braziliaanse producent biedt toegang tot aantrekkelijke groeimarkt

 

Impact op de zorg niet onderschatten

“Ongeacht de toepassing, de impact van 3D printen in de gezondheidszorg kan niet worden onderschat – van het helpen verbeteren van het gewenste resultaat voor de patiënt tot het redden van het leven van een patiënt”, zo schrijft Brigitte de Vet in een blogpost over de stap die Materialise zet. ” Orthopedische en CMF-chirurgen passen steeds vaker 3D printen toe omdat zij de positieve impact van gepersonaliseerde implantaten en patiëntspecifieke oplossingen op de chirurgische resultaten zien.”

 

Materialise

Meer gepersonaliseerde implantaten

Engimplan 3D print tot nog toe standaard en klantspecifieke implantaten, onder andere voor knie, heup en schouders en voor kaakreconstructies. Door de kennis van Matialise zal het productportfolio vooral uitgebreid worden richting gecertificeerde gepersonaliseerde producten. Daartoe kan het zowel de beeldvormingssoftware van Materialise inzetten als de ervaring met 3D printen gebruiken. “Samen kunnen we nieuwe innovatieniveaus introduceren in de ontwikkeling van gepersonaliseerde implantaten in Brazilië”, zegt José Tadeu Leme, CEO van Engimplan.

 

Mindshift in de medische wereld

Volgens Brigitte de Vet vindt momenteel in de wereldwijde gezondheidszorg een transitie plaats van globale expertise naar lokale zorg, dankzij 3D printen. Hierdoor nemen zorgkosten af en verbeteren levertijden. “Ziekenhuizen wereldwijd zien de toegevoegde waarde die 3D printen oplevert voor gepersonaliseerde zorg. Hierdoor integreert een toenemend aantal ziekenhuizen 3D printen in hun medisch aanbod en bouwen ze 3D print faciliteiten. We focussen vaak op productinnovaties, maar de disruptieve kracht van 3D printen ligt ook in de verandering van de medische supply chains. We kunnen de zorg dichter naar de patiënt brengen.” De mogelijkheid om lokaal te produceren betekent volgens haar dat de nadruk op schaalvoordelen minder wordt, omdat 3D printen bijdraagt aan het terugdringen van dure voorraden te verminderen en just-in-time productie mogelijk maakt.

Materialise geeft op 6 augustus, tijdens de presentatie van de Q2 cijfers, een verdere toelichting op de overname.


Back to top button