MaterialsTechnology

Alcoa investeert in ontwikkeling metaalpoeders voor 3D printen

Alcoa gaat 60 miljoen euro investeren in de uitbreiding van het R&D centrum om de ontwikkeling van materialen en processen voor 3D printen te versnellen. De poeders die Aloca wil ontwikkelen, moeten aan de hoogste eisen van de luchtvaart-, medische en automotive industrie voldoen. Daarnaast heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld, Ampliforge. Deze combineert 3D metaalprinten en smeedtechnologie.

 

Ampliforge combineert 3D metaalprinten en smeedtechnologie

Dat heeft de Amerikaanse aluminiumproducent bekend gemaakt. Tegelijkertijd heeft men een nieuwe technologie gepresenteerd: Ampliforge. Dit is een combinatie van 3D printen van een near net shape deel waarna conventionele smeedtechnieken worden toegepast. Hiermee kan men de mechanische eigenschappen van de delen verbeteren.

 

Groeiende vraag in de luchtvaart

Alcoa wil de positie als producent van lichtgewicht materialen handhaven, ook als additive manufacturing heel nieuwe mogelijkheden gaat scheppen. Daarom wordt de R&D faciliteit voor metaalpoeders voor 3D printen uitgebreid. Dat gebeurt met een uitbreiding van het bestaande onderzoekscentrum in Pittsburgh (Pennsylvania). Hier wil men nieuwe metaalpoeders voor 3D metaalprinters ontwikkelen. In Pittsburgh staat het grootste onderzoekscentrum voor metalen ter wereld. “Alcoa investeert nu in de volgende generatie 3D printen voor aerospace en andere toepassingen”, aldus Klaus Kleinfeld, CEO, in een toelichting op de investeringen. Hij rekent erop dat Alcoa erin slaagt om de huidige grenzen van additive manufacturing te verleggen met de nieuwe onderzoeksactiviteiten. Hij spreekt ook over een snel groeiende vraag in de luchtvaartindustrie naar additive manufacturing van productiedelen.

 

Alcoa Ampliforge
Deze grafic toont het nieuwe Ampliforge van Alcoa.

 

Nieuwe technologie

Alcoa wil niet alleen poeders produceren maar ook technologie ontwikkelen. De laatste ontwikkeling op dat vlak is Ampliforge. In dit proces worden geavanceerde materialen, designs, additive manufacturing en traditionele bewerkingstechnieken gecombineerd in één proces. Allereerst wordt een near net shape deel 3D geprint, daarna volgt de traditionele smeedbewerkingen. Volgens Alcoa verbeteren hiermee de mechanische eigenschappen van de geprinte delen, zoals stijfheid en sterkte, vergeleken met de eigenschappen van de onderdelen die enkel geprint worden. Vergeleken met het huidige smeedproces levert Ampliforge een besparing op aan de materiaalkant en vereenvoudigt het de productie. Alcoa werkt aan de verdere ontwikkeling van deze technologie zowel in Pittsburgh als in de vestiging in Cleveland. Het proces vraagt onder andere nieuwe designtools om optimaal de nieuwe mogelijkheden te kunnen benutten.

 

Lange ervaring

Alcoa zegt al 20 jaar bezig te zijn met 3D printen. Eerder dit jaar kondigde het Amerikaanse bedrijf al aan om 22 miljoen dollar te investeren in een nieuwe installatie voor Hot Isostratic Processing (HIP), bedoeld voor het warmtebehandelen van 3D geprinte metalen delen.

 

Back to top button