3D printmarktTechnology

Additive manufacturing sleutelmarkt voor laserfabrikanten

Additive manufacturing wordt voor de laserfabrikanten een van de sleutelmarkten. Dat zei Christoph Ullmann, directeur van Laserline, vorige week op Lasys 2016. Hij ziet een grote rol voor de diodenlaser in hybridemachines. De VDMA bestempelt additive manufacturing eveneens als een groeimarkt voor de laserfabrikanten.

 

Uiteraard was er 3D printwerk te zien op Lasys 2016, de tweejaarlijkse laserbeurs in Stuttgart. Toch was dat heel beperkt. Dat neemt niet weg dat additive manufacturing een van de belangrijke groeimarkten voor de laserfabrikanten zal worden. Dat verwacht althans Christoph Ullmann, directeur van Laserline. Laserline is de leverancier van de diodenlasers voor uiteenlopende toepassingen, van harden in CNC-draaimachines tot en met 3D metaalprinten in hybridemachines zoals de Lasertec 65 3D van DMG Mori en de hybridemachine van WFL uit Oostenrijk.

 

Ullmann
Dr. Christoph Ullmann van Laserline tijdens de openingspersconferentie van Lasys 2016.

Méér fabrikanten werken aan hybrideconcepten

“Additive manufacturing is voor ons een sleutelmarkt”, zegt Ullmann. Met name geldt dat voor de diodenlaser, omdat deze heel compact is en zich eenvoudig laat integreren in een bewerkingscentrum of een draaimachine. Ullmann zegt dat het bedrijf met meerdere partijen in gesprek is en aan nieuwe hybridemachines werkt. De komende jaren zullen er dus meerdere aanbieders van dit type machines komen. Hij bestempelt het 3D metaalprinten wel als een aanvullende technologie, die echter wel invloed zal krijgen op de verspanende industrie. “Ik kan niet zeggen dat verspaners zich geen zorgen hoeven te maken, dat is afhankelijk van hoe additive manufacturing zich verder ontwikkelt. Sommigen komen al dicht bij de eindgeometrie, andere hebben nog meer nabewerking nodig.” 3D printen zal dus nooit het verspanen helemaal vervangen, maar Ullmann denkt wel dat je met de hybridetechnologie kosten kunt besparen doordat nog slechts partieel nagefreesd of gedraaid hoeft te worden.

 

VDMA: AM-markt voor metaal blijft sterk groeien

De werkgroep Laser und Lasersysteme für die Materialbearbeitung van de VDMA constateert eveneens dat additive manufacturing voor metaal sterk groeit. De afgelopen jaren meer dan 40% per jaar; voor de komende tijd rekent men op hoge groeicijfers. De markt bevindt zich volgens de VDMA momenteel in een overgangsfase richting de fase van industrierijpheid. De trend is verder het ontwikkelen van grotere machines voor poederbedtechnologie, hogere opbouwsnelheden en hogere betrouwbaarheid. De stap naar echte serieproductie wordt alleen bereikt door hogere productiviteit, aldus de Duitse branchevereniging van fabrikanten van lasers en lasersystemen.

FOTO: enkele werkstukken gemaakt op een DMG Mori Lasertec 65 3D, die gebruik maakt van een diodenlaser van Laserline.

 

 

Back to top button