Technology

AMT en IMTS: spectaculaire 3D print toepassingen

Samen met 3D printerfabrikant EOS presenteert de Association for Manufacturing Technologie (AMT) op de IMTS 2016 de ‘additive bionic human’. Dit is een interactieve presentatie van het menselijk lichaam. Daarop is te zien welke implantaten nu al 3D geprint kunnen worden en welke binnenkort. AMT, dat nog twee andere 3D printtoepassingen toont, lanceert op de beurs eveneens een app waarmee maakbedrijven op de hoogte kunnen blijven van nieuwe technologie.

 

De 2016 editie van het Emerging Technology Center (ETC) op Amerikaans grootste beurs voor de maakindustrie, IMTS, belooft spannender dan ooit te worden. Additive manufacturing speelt een cruciale rol in de presentaties van nieuwe technologie in het paviljoen op de beurs in Chicago, waar ook Nederlandse bedrijven aan deelnemen.

3D geprinte implantaten en prothesen

De ‘additive bionic human’ is een presentatie die duidelijk maakt welke rol 3D printen in de medische industrie speelt en hoe deze zich verder ontwikkelt. EOS North Amerika heeft in het model alle huidige en toekomstige medische implantaten en protheses die 3D geprint kunnen worden, bijeen gebracht. Een bijzonder onderdeel hiervan is een 3D geprinte hand, waarvan de CAD files op basis van open source technologie zijn gemaakt. De CAD files worden aan iedereen beschikbaar gesteld. Dit maakt deel uit van de Enable Community Foundation, een wereldwijd netwerk waarin mensen samenwerken aan het designen en ontwikkelen van protheses en andere hulpmiddelen. “Designen, maken en gratis prothesen beschikbaar stellen, toont aan hoe bedrijven, mensen en technologie samen de mensheid verrijken”, zegt Peter R. Eelman, vice president exhibitions & business development bij AMT, de Amerikaanse organisatie die eigemaar is van de IMTS.

aime-large

3D geprinte huizen en auto’s

 

Het tweede 3D printproject is niet minder interessant. Vorig jaar haalde de beurs de wereldpers met het op de beursvloer 3D printen van een complete auto. Bezoekers kunnen er nu een ritje in maken, over een speciaal uitgezet parcours. Oak Ridge National Laboratory gaat dit jaar een stap verder. Het onderzoeksinstituut presenteert het AMIE-project. Binnen dit concept komen de energiestromen in huis en in auto’s samen. Het eerst dat opvalt in het concept is dat men voor 3D printen als techniek kiest om de huizen te bouwen. Geïntegreerd in de woningen zijn PV-installaties maar ook opslag van zonne-energie. En in de oprit is een systeem verwerkt voor koppelen van het stroomnet in huis aan de accu van de hybride auto (elektrisch en aardgas), enkel door de auto hier te parkeren. De energie uit de auto kan in huis worden gebruikt tijdens piekmomenten, terwijl via hetzelfde smart grid de accu van de auto geladen wordt als er teveel hernieuwbare energie in het huis wordt geproduceerd.

 

Ford Shelby
De 3D geprinte Shelby

 

Shelby Cobra in 24 uur geprint

Het 3e voorbeeld van additive manufacturing dat in het ETC wordt gedemonstreerd is een 3D geprinte replica van een Shelby Cobra, nu met elektrische aandrijving, en een Willy Jeep uit 1952. Beide auto’s zijn binnen 24 uur geprint op de BAAM-installatie in het Oak Ride National Laboratory.

Het Emerging Technology Center toont nog meer dan alleen 3D printen. AMT is overtuigd dat nieuwe technologieen de maakindustrie ingrijpend gaan veranderen. Om te zorgen dat maakbedrijven bij blijven, presenteert AMT in Chicago een nieuwe app. Via deze app blijven gebruikers automatisch op de hoogte van de allernieuwste technologische ontwikkelingen die voor hen relevant zijn. AMT belooft dat de app veel meer is dan een uitgebreide RSS feed.
Wie zelf naar Chicago gaat, kan alles live zien in de Grand Concourse in het Noord gebouwd. De IMTS begint maandag 12 september en duurt tot en met 17 september. Er worden meer dan 114.000 bezoekers verwacht.

 

eos-heupwebFOTO: een voorbeeld van een 3D geprinte kunststheup (Foto EOS / Alphaform)

Back to top button