ManufacturersTechnology

Desktop Metal vervangt 3D metaalprinter door verbeterd Studio System+

Desktop Metal introduceert op de IMTS in Chicago het Studio System+. Dit is een verbeterde versie van de desktop 3D metaalprinter die momenteel in de VS aan klanten wordt geleverd. De nieuwe machine print in een hogere resolutie en er is een verbeterde sinteroven. Ook zijn er Studio Fleet configuraties, een complete set van twee of vijf 3D printers met één of meerdere debinderstations en sinterovens.

 

Hogere resolutie; vergelijkbare kwaliteit als metal injection molding

Terwijl de levering van de desktop 3D metaalprinter in Europa nog op gang moet komen, brengt Desktop Metal in de VS al een verbeterde versie Studio System+. Deze vervangt vanaf volgende maand het originele systeem. De belangrijkste vernieuwing zit in een hogere resolutie, voor fijnere detailleringen van de metalen componenten.

 

Concurreren met metal injection molding

In combinatie met de nieuwe software kun je met de verbeterde versie ook kleinere componenten 3D printen evenals een betere oppervlaktekwaliteit realiseren, laat de Amerikaanse onderneming weten. De vergelijking wordt gemaakt met metal injection molding. Met die techniek gaat het Studio System + concurreren. In de X en Y richting print men met voxels van 240 micron, in de Z-richting met 45 micron. Desktop Metal richt zich hiermee op producenten van onder andere medische componenten en consumentenelektronica. Ook de software voor de nieuwe 3D metaalprinter is verbeterd. Onder andere voor het positioneren van de print op de bouwplaat en het management van meerdere printjobs.

 

Door de producten in de sinteroven te stapelen verlaagt het nieuwe systeem de kosten per onderdeel.

 

Verbeterde postprocessing tegen lagere kosten

De tweede belangrijke verbetering zit in het nabewerken van de metalen componenten, nadat ze uit de 3D printer komen. Allereerst kun je in de nieuwe sinteroven producten stapelen. Daarmee kan men per batch meer onderdelen zowel in het debinderstation als in de sinteroven verwerken. Een nieuw ontwerp zorgt voor meer homogene thermische eigenschappen. Dat verbetert de kwaliteit van de printstukken. Tot slot kunnen het debinderstation en de oven nu aangesloten worden op een bestaand leidingsysteem voor de toevoer van gassen. Dit zorgt voor een afname van de kosten. Tot nog toe heeft de oven een eigen gastank.

 

Studio Fleet

Zo kan Studio Fleet eruit zien (foto’s Desktop Metal)

 

Configuraties voor grotere series?

MIM is een proces dat zich richt op grotere series. Desktop Metal zoekt met de 3D metaalprinter juist de markt voor kleine en middelgrote series. Toch ziet men blijkbaar kansen in toepassingen waar het volume toeneemt. Want met de komst van de Studio Systems+, introduceert men twee zogenaamde fleet pakketten. Studio Fleet is leverbaar in twee configuraties. De kleinste bestaat uit 3 printers, 1 debinder station en 1 oven. Hiermee verdubbel je de capaciteit. De tweede configuratie bestaat uit 5 printers en 2 debinders en 2 ovens, voor een verviervoudiging van de productiecapaciteit.

 

Compleet systeem voor $ 160.000

Desktop Metal heeft ook de prijzen bekend gemaakt. De Studio Systems + (dus alleen de 3D printer) gaat in de VS $60.000 kosten. Het complete systeem dus inclusief debinderstation en oven kost $ 160.000. In de VS kunnen klanten die al hebben ingetekend op het standaard Studio System upgraden naar de nieuwe versie. Het bestaande systeem wordt namelijk uit de markt gehaald. Nog tot 5 oktober kan men in Amerika het standaard Studio System reserveren. Vanaf die dag wordt alleen nog de nieuwe versie verkocht.

In Europa is de levering nog niet op gang gekomen. In de Benelux vertegenwoordigt Layertec het Amerikaanse merk.

 

Back to top button