Technology

AMable lanceert platform voor 3D oplossingen in Covid-19 pandemie

De 22 projectpartners in het Europese AMable project lanceren een platform voor zowel ideeën als concrete oplossingen in de strijd tegen het Covid-19 virus. In eerste instantie gaat het om ideeën hoe additive manufacturing tekorten aan hulpmiddelen en apparatuur in de zorg kan oplossen. In de tweede fase zullen succesvolle designs gedeeld worden met het AMable netwerk, zowel om direct te 3D printen of om verder te verbeteren.


Het AMable consortium richt zich met name op het midden- en kleinbedrijf, om dat toegang te bieden tot 3D printtechnologie in zowel metaal als kunststoffen. In België zijn Sirris en Zabala Innovation Consulting projectpartners; in Nederland TNO. Nu het Europese gezondheidszorg onder zware druk staat van de Covid-19 uitbraak, roepen de partners op om 3D printen in te zetten voor de productie van vitale componenten en producten voor ziekenhuizen. 

Is 3D printen sneller en betrouwbaarder?

De eerste call is bedoeld om ideeën te verzamelen. “Er zijn al veel ideeën van MKB-bedrijven om zeer ernstige problemen met behulp van additieve processen op te lossen. We onderzoeken nu in welke toepassingen 3D printen gebruikt kan worden om componenten sneller en betrouwbaarder dan met conventionele processen te produceren”, zegt Ulrich Thombansen, projectcoördinator en wetenschapper bij het Fraunhofer ILT. De partners in het AMable project kunnen hierbij ondersteuning bieden. Wie ideeën heeft hoe 3D printen een bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de impact van de pandemie, is welkom. Ook kunnen zorgprofessionals aangeven waar ze tekorten aan hebben en welke producten, machines of gereedschappen ze nodig hebben. 

Oplossingen delen via het netwerk

Bruikbare ideeën worden gedeeld met het netwerk, relaties en de media. Dat gebeurt op een call for solutions wijze: het is de bedoeling dat ontwikkelaars en bedenkers via het AMable platform direct in contact kunnen komen met partners. Voor de financiële ondersteuning van eventuele projecten is €350.000 beschikbaar. Designs worden gedeeld, zodat anderen er ook mee aan de slag kunnen gaan om ze nog eventueel verder te verbeteren. Een van de voorbeelden die het netwerk meegeeft, is de aanpassing van een masker voor patiënten met slaapapneu dat is aangepast voor het beademen van Covid-19 patiënten. Dat is mogelijk door enkele eenvoudige onderdelen te 3D printen. 

Meer informatie over het Covid-19 project van AMable vind je hier

Back to top button