Applicationssoftware

3DPrinterOS stuurt meer dan 50 Ultimakers aan

Zo’n 50 Ultimaker 3D printers, die wekelijks worden gebruikt door meer dan 250 studenten. En die sturen maandelijks zo’n 3500 printopdrachten naar de3D printers. Om dat te managen, zet de Amerikaanse Duke University 3DPrinterOS in, cloudsoftware voor het aansturen van 3D printerfarms. Het 3D printmanagementsysteem is ook voor industriële toepassingen geschikt.

 

Startup koppelt 3D printers aan populaire CAD-systemen

De startup 3DPrinterOS heeft de cloudsoftware gisteren gepresenteerd op Construct3D, een Amerikaanse conferentie over digitale fabricage. Deze vond voor de eerste keer plaast bij Duke University in North Carolina. Het softwareplatform van het bedrijf uit San Francisco, met een ontwikkellaboratorium in Estland, wordt evenwel al door een groot aantal partijen wereldwijd gebruikt. Niet alleen om Ultimakers mee aan te sturen. De lijst van compatible 3D printers bevat ook veel industriële 3D printers die dan met een speciale Virtual factory app worden gekoppeld.

Een screenshot van 3DPrinterOS.

3DPrinterOS: cloudsoftware voor managen alle printjobs

3DPrinterOS is een printer managementsysteem. Via de software kunnen de 3D printjobs gemanaged worden en naar de printers worden gestuurd. De gebruiksvriendelijke interface kan vanaf elke plek in de wereld worden bediend, zolang er een internet verbinding is. Per printjob is zichtbaar wat de huidige status is. In de software zitten ook tools om STL files te uploaden, te repareren en ze voor te bereiden voor een specifieke 3D printer. Hiervoor is geen aanvullende software nodig. Daarnaast heeft 3DPrinterOS voor populaire CAD-systemen zoals SolidWorks, Fusion 360, Inventor, SolidEdge, Catia en Rhinoceros plugins ontwikkeld. Met deze plugins kan direct vanuit de CAD-software een model geupload worden. Zonder uit het CAD-programma te gaan kan men 3D printen.

 

3DPrinterOS
De studenten van Duke University gebruiken de software intensief om op de 50 Ultimaker 3D printers hun prints te maken.

 

1000 kilo filament in 20 maanden

En dat doen de studenten van Duke University volop. Momenteel gebruiken meer dan 250 studenten de cloudsoftware voor hun wetenschappelijk werk. Sinds de universiteit 3DPrinterOS inzet, is het aantal 3D printers verzevenvoudigd. Er staan momenteel meer dan 50 3D printers beschikbaar voor de onderzoekers. De afgelopen 20 maanden is er meer dan 1000 kg materiaal geprint. Gemiddeld sturen de studenten tot 3500 printjobs per maand via 3DPrinterOS naar de printers toe. Totdat de universiteit overstapte op het cloudplatform, dat in de beveiligde omgeving van Microsoft Azure draait, kon men maximaal 8 3D printers en 150 printjobs per maand afhandelen.

 

Back to top button