Applications

3D Systems sluit meerjarencontact van $250 miljoen voor dentale producten

Concern presenteert technologie roadmap; eind 2025 direct transparante beugels printen

3D Systems heeft de nieuwe roadmap voor 3D printen voor dentale toepassingen gepresenteerd. Eind 2025 lanceert het concern een directe printtechnologie voor transparante beugels (alligners). Daarnaast werkt het aan toestemming om direct tandprothesen te gaan 3D printen. 3D Systems heeft de ambitie om marktleider in deze sector te worden, die tegen 2032 wereldwijd zo’n $14 miljard groot zal zijn.


Om de ambities meteen te vertalen in concrete business, kondigt 3D Systems tegelijkertijd aan dat het een meerjarencontract ter waarde van $250 miljoen heeft afgesloten voor de indirecte productie van beugels. Dit contract loopt tot 2028. Met de huidige technologie kunnen zo’n 1 miljoen beugels per dag worden geproduceerd.


Overname NextDent blijkt gouden greep voor groei dentale markt


Gebaseerd op Nederlandse technologie

De overname jaren geleden van het Nederlandse NextDent blijkt een gouden greep te zijn geweest voor 3D Systems. Voortbordurend op de technologie van NextDent breidt 3D Systems nu uit naar nieuwe orale toepassingen, zoals zogenaamde nigthguards, tandenknarsbitjes. Deze beschermen de tanden ’s nachts tegen beschadigingen doordat de patiënt ongemerkt gaat tandenknarsen. Deze bitjes worden steeds vaker voorgeschreven aan patiënten met slaapapneu of vergelijkbare aandoeningen.


Compleet portfolio

Aangedreven door de eigen Figure 4-technologie van 3D Systems, vormen de NextDent 5100- en NextDent-materialen de basis van een digitale tandheelkunde-oplossing. Het platform ondersteunt een reeds breed en groeiend scala aan tandheelkundige toepassingen voor laboratoriummanagers, tandtechnici, tandprothesetechnici, klinische tandprothetisten en orthodontisten. Tegenwoordig maakt deze oplossing de productie mogelijk van trays, modellen, chirurgische geleiders, kunstgebitten, orthodontische spalken, beugels, kronen en bruggen. Eerder dit jaar presenteerde 3D Systems de nieuwste toepassing : een first-to-market oplossing voor multi-materiaal, jetted, eendelige prothesen.


Dentale industrie klaar voor versnelling

“Wij denken dat de dentale industrie klaar is voor een brede versnelling van de adaptatie van additive manufacturing technologie”, zegt Jeffrey Graves, president en CEO van 3D Systems. “Additive manufacturing zal invloed krijgen op alle vaker voorkomende dentale toepassingen, van beugels en bescherming tot herstel en vervanging.” Hij voegt hier aan toe te denken dat 3D Systems in de goede uitgangspositie verkeert om komende vijf jaren een volledig pakket aan nieuwe, hoog volume applicaties op de markt te brengen.  “Door gebruik te maken van onze volledig geïntegreerde teams voor de ontwikkeling van materialen, hardware en software, werken we samen met marktleiders in elke tandheelkundige productcategorie om deze nieuwe toepassingen zo snel mogelijk op de markt te brengen.”


Opschalen kan, nu al 1 miljoen beugels per dag geproduceerd

Naast toestemming van toezichthouders noemt hij het opschalen van de AM techniek als een van de stappen die het concern moet gaan zetten. Het meerjaren contract en het feit dat 3D Systems al meer dan een miljoen beugels per dag produceert, tonen aan dat het concern de  technologie kan opschalen. Deze markt zal tegen 2032 wereldwijd zo’n $14,6 miljard groot zijn.


Back to top button