3D printmarktTechnology

3 redenen om RapidPro te bezoeken

RapidPro legt dit jaar meer dan voorheen de nadruk op 3D printen als een oplossing. “Het gaat niet meer om de vraag wat kan ik, maar hoe kan ik er geld mee verdienen”, zegt Tom Wessels, event- projectmanager bij Mikrocentrum. Een terechte focus van RapidPro. Het gaat niet meer om de technologie alleen.

 

3D printen hoort meer dan ooit bovenaan de agenda te staan van eenieder die ergens in een supply chain actief is. Niet omdat er haast dagelijks nieuwe AM-technieken worden aangekondigd. Evenmin omdat grote OEM’ers miljoenen investeren in de opbouw van AM-capaciteit en investeerders nog meer geld stoppen in veelbelovende start-ups. Drie redenen waarom deze week een bezoek aan RapidPro ook voor niet-technici interessant is. En die hebben alles te maken met de oplossing die additive manufacturing is om veel sectoren disruptief te veranderen. Google, Facebook en Amazon: ze behoren nu tot de allergrootste bedrijven in de wereld, terwijl ze amper twee decennia bestaan. De bedrijven hebben net als het internet een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. En over vijftien jaar kijken we zo ook terug op de ontwikkeling van 3D printen, zegt Rob Martens. De AM-consultant houdt op RapidPro een presentatie over de disruptieve effecten van 3D printen op supply chains.

Bij 3D printen gaat het niet om de techniek, maar om de disruptieve veranderingen die erdoor ontstaan

Desktop Metal heeft dit onderdeel voor een BMW DTM wagen 3D geprint met de nieuwe binderjetting technologie. Disruptief is dat het complete onderdeel in een keer gemaakt wordt.

Nr. 1: 3D printen staat op punt van doorbreken

Exponentiële innovaties geven vaak lange tijd de indruk dat er weinig gebeurt. De toepassingen groeien, maar het blijft allemaal bescheiden. Niks aan de hand, business as usual denken veel ondernemers Waarom klopt dit niet? Omdat het exponentiële innovaties zijn: een exponentiële grafiek laat altijd een licht stijgende lijn zien totdat een bepaald punt bereikt wordt. Dan schiet de grafiek plots omhoog. Dan komt er een versnelling. Waarom dat met 3D printen gaat gebeuren?

  • De technologie past als geen andere in de digitalisering van de maakindustrie. Güngör Kara, chief digital officer bij EOS, noemt in zijn presentatie de digitalisering van de fabrieken in één adem met additive manufacturing. “Ons doel is intelligente onderdelen te maken op een efficiënte manier, met digitale technologie, voor slimme toepassingen met disruptieve waarde”, zegt Kara.
  • 3D printen opent ongekende mogelijkheden voor gepersonaliseerde producten, digitaal ontworpen en geproduceerd, met een grote inbreng van de consument. En dat willen we in de huidige ervaringseconomie. Ga op RapidPro naar de lezing van Monica Schlösser van Shap3dUp onder de titel Printboobs. Scannen en 3D printen, personalisatie én de inbreng van de consument komen samen in het concept van deze Limburgse start-up.
  • 3D printen past in de nieuwe distributed manufacturing modellen: decentraal produceren maar centraal IP bewaken. Op RapidPro laat Alfred Uytdewilligen, CEO van dddrop zien hoe dit werkt. Ook de presentatie door Mark Pluijmen van Batchforce sluit aan op dit thema: de rol van platformen in de maakindustrie.
Flam3D liet vorig jaar op RapidPro zien hoe 3D printen toegepast kan worden op alle facetten van het leven.

Nr 2: 3D printen maakt duurzame oplossingen mogelijk

Over klimaatbeleid kun je discussiëren, dat we anders met grondstoffen moeten omgaan staat echter buiten elke discussie. 3D printen leent zich als geen andere technologie om materiaalverspilling door de hele keten terug te dringen. En vaak leidt dit vanzelf tot nieuwe verdienmodellen.

  • 3D printen van gebouwen: ooit bedacht hoeveel materiaalverspilling hiermee vermeden wordt? 3D printen vereenvoudigt het complexe bouwproces zoals we dat vandaag de dag kennen, zal Berry Hendriks, CEO van CyBe Construction op RapidPro aantonen
  • 3D printen maakt lichtgewicht constructies mogelijk, goed voor minder brandstofverbruik, goed omdat er minder materiaal voor nodig is. Robin Huizing van Additive Industries laat zien hoe je met topologie optimalisatie én lichtere en sterkere producten ontwerpt en kosten bespaart.
University Racing Eindhoven toont op RapidPro de elektrische raceauto. Additive Industries heeft hiervoor de behuizing van de elektromotoren 3D geprint. Door de koeling te integreren wordt de performance van de motoren verbeterd.

Nr 3: 3D printen leidt tot disruptieve veranderingen

Misschien wel de belangrijkste reden om RapidPro te bezoeken. 3D printen leidt tot disruptieve veranderingen die niet beperkt blijven tot de manier waarop producten worden gemaakt. Als vliegtuigbouwers of autofabrikanten hun spare parts voorraden deels gaan vervangen door printing on demand, raakt dat de hele supply chain. Niet voor niets stappen logistieke dienstverleners zoals UPS en DB Schenker in 3D printen en gaan ze dit als service aanbieden.

  • Lange, complexe supply chains worden door 3D printen drastisch ingekort. Het ontkoppelen van design en productie leidt tot lokaal produceren en nieuwe verdienmodellen, zo zal Rob Martens, directeur van 3D Strategies in zijn presentatie tonen (lees hier een interview met Rob in 3D Print magazine). Wie nog op zoek is naar verdienmodellen, moet zeker de presentatie door Kamelia Duczmal van 3Yourmind bijwonen: ze geeft enkele tips hoe je de juiste onderdelen identificeert en hoe 3D printen in de industrie leidt tot op data gebaseerde beslissingen.
  •  Daniel Hoogstraate van Materialise zal eveneens vooral ingaan op aspecten als bedrijfsmodellen, compliance en intellectueel eigendom in zijn masterclass Van hype naar Realitycheck tijdens RapidPro.
  • IP en andere juridische aspecten gaan onder invloed van 3D printen drastisch veranderen. Hoe bescherm je bijvoorbeeld IP als iedereen met een 3D printer en je 3D CAD file een product kan maken? En wie is verantwoordelijk? Vragen waar Hub Dohmen van Dohmen advocaten antwoord op geeft.

RapidPro vindt op 13 en 14 maart in Veldhoven plaats, Registreren voor een bezoek aan het evenement kan hier.

Foto: op de stand van Renishaw kun je de motorfiets van het Franse raceteam Transfiormer zien. Hierin zijn enkele 3D geprinte onderdelen toegepast. Waarom? Dat kun je lezen in 3D Print magazine

Back to top button