3D printmarkt

Metav AM Area: 3D printen moet extra waarde toevoegen om hogere kosten te rechtvaardigen

Bij middelgrote en grote series en massaproductie, zal het nog lang duren voordat additive manufacturing concurrerend is met andere productietechnieken. Dat denkt Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de Duitse machinebouwersvereniging VDW. Tot dan moet je echt meerwaarde aan een product kunnen toevoegen door het te 3 printen om de inzet van deze technologie te rechtvaardigen. Hoe je dat doet, is te zien in de Metav AM Area volgende week.

 

Metav en Inside3DPrinting conference tonen waar 3D printen nu al zinvol toegepast wordt

Op 23 februari start de 2016 editie van Metav, de tweejaarlijkse metaalbewerkingsbeurs van de VDW. Additive manufacturing krijgt dit jaar veel aandacht, onder andere in de vorm van een Additive Manufacturing Area en het Inside 3D Printing congres, met spraakmakende sprekers en veel praktische toepassingen. De aandacht voor het thema 3D printen op de Metav is begrijpelijk. Prokop, sinds kort voorzitter van de VDW, ziet veel bedrijven uit de sector in deze markt stappen met hybridemachines. Hij bestempelt 3D printen als een verrijking van het palet aan productietechnieken.

 

Heinz-Jurgen Prokop.
Heinz-Jurgen Prokop.

Complex, gepersonaliseerd op kleine series

Toch vond hij het vorige week tijdens de presentatie van de jaarcijfers belangrijk om voor een realistische kijk te pleiten. De inzet is alleen gerechtvaardigd als het voor de klant een aanvullende meerwaarde heeft, die de hogere productiekosten rechtvaardigt. Prokop: Bij geïndividualiseerde of complexe werkstukken of in kleine series laat zich dat gemakkelijk realiseren. Bij middelgrote en grote series is nog een lange weg te gaan.” Zijn opmerkingen klinken voor de aanhangers van 3D printen misschien als teleurstellend, toch sluiten ze goed aan op de visie van Eric Klemp, directeur van het Direct Manufacturing Research Center van de universiteit van Paderborn. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor de invulling van het Inside 3D Printing congres tijdens de Metav.

 

3D printen is verder op hypecycle

In de komende papieren editie van 3D Print magazine doet Klemp in een uitgebreid artikel uit de doeken waar de kansen voor 3D printen liggen. 3D printen is niet geschikt voor elke toepassing, maar in de juiste toepassing levert het nu al grote voordelen op. Hij denkt dat de maakindustrie al veel meer kan doen met additive manufacturing dan menigeen denkt. “We zijn al veel verder op de hypecycle”, zegt hij, verwijzend naar de bekende hypecyle van Gartner die je op tal van conferenties ziet. Met name in de productie van gereedschappen, zowel voor spuitgieten als voor metaalbewerken, biedt de techniek een groot potentieel. En stempels- en matrijzen zijn juist een van de aandachtsgebieden van de Metav. Volgens Eric Klemp is de Technology Readiness Level (TRL) van 3D printen voor spuitgietmatrijzen hoog. Ook de medische industrie heeft de mogelijkheden ontdekt. Net als de VDW-voorzitter vindt ook Klemp dat de toepassing momenteel bepalend is of 3D printen zinvol kan worden ingezet. Dat komt zowel in de Inside3DPrinting (met onder andere Jeff Legrange van Impossible Objects) conferentie op 24 en 25 februari aan bod als laten exposanten zien in de AM-area op de beurs.

 

Back to top button