Technology

3D-printen groeit snel in automobielindustrie

Tegen 2019 zal de wereldwijde automobielindustrie zo’n 1,1 miljard dollar besteden aan 3D-printtechnologie. Het gaat dan onder andere om functionele onderdelen voor testwagens, zowel toegepast in de carrosserie als motoren. Dat voorspelt het onderzoeksbureau SmarTech, dat zich met name op de markt voor additive manufacturing richt.

 

Onderzoekers zien techniek opschuiven richting functionele en einddelen

De onderzoekers van SmarTech zeggen dat de automobielindustrie op een keerpunt staat wat betreft de adoptie van 3D-print technologie. Ze baseren hun mening op het record volume aan 3D geprinte prototypes in de automobielindustrie. Die aantallen lopen in de honderdduizenden onderdelen per jaar. Een andere constatering die het onderzoeksbureau doet, is dat de technologie verschuift van het 3D-printen van eenvoudige modellen voor design verificatie naar functionele onderdelen die toegepast worden in testmodellen. Dat betekent dat de technologie geaccepteerd is voor hoogwaardigere toepassingen. SmarTech schrijft in het rapport dat dit een stap is in de richting van het 3D-printen van onderdelen voor de seriemodellen. Leidende automobielproducenten testen 3D-printen momenteel voor onder andere de productie van gereedschappen en andere componenten om het productieproces te verbeteren.

 

Een draagarm voor een motor, 3D geprint door Voxeljet.
Een draagarm voor een motor, 3D geprint door Voxeljet.

 

Kunststof blijft leidend

Op basis van deze constateringen hebben de onderzoekers een model ontwikkeld. Dat schetst hoe de auto-industrie 3D-printen de komende jaren zal omarmen. Dat levert in totaliteit dus een geschat volume over vier jaar van 1,1 miljard dollar. Dat bedrag is opgebouwd uit zowel de levering van 3D-printers en verbruiksgoederen en het uitbesteed werk aan bijvoorbeeld servicebureaus. Zo’n 586 miljoen dollar zal in 2019 door de auto-industrie besteed worden aan de aanschaf van 3D-printers. De uitgaven aan materialen zal rond de 376 miljoen dollar bedragen. Thermoplasten en fotopolymeren zullen dan nog steeds het grootste aandeel voor hun rekening nemen. Wel denken de onderzoekers dat het verbruik van zand voor het printen van gietvormen zeer snel gaat toenemen in deze sector. Het gaat dan met name om gietvormen voor het gieten van motoronderdelen.

 

Strati
Op de IMTS 2014 werd de Strati 3D-geprint. Local Motors, de initiatiefnemer, heeft serieuze plannen om het model op de markt te brengen.

 

Nieuwe spelers dankzij 3D-printen

Een heel andere veelbelovende trend die SmarTech voorspelt, is de opkomst van start-ups die met nichemodellen de automarkt betreden en hun modellen grotendeels uit 3D-geprinte onderdelen samenstellen. Een voorbeeld van dit laatste segment is het initiatief van Local Motors, dat vorig jaar op de IMTS de Strati 3D-printte en assembleerde. Local Motors wil dit concept wereldwijd gaan uitrollen. Op zich is dit een interessante voorspelling, want hiermee zeggen de onderzoekers eigenlijk dat ook de auto-industrie zich moet opmaken voor nieuwe toetreders. 3D-printen maakt het deze toetreders makkelijker, omdat ze niet de grote investeringen in gereedschappen en andere kostbare productiemiddelen hoeven te doen die pas lonend zijn bij grote aantallen.

 

BMW

De groeiende interesse van autofrabrikanten voor 3D-printen werd eerder al bevestigd op het AKL 2014, waar Maximilian Meixlsperger van het Rapid TechnologyCenter van BMW in München bekend maakte dat BMW over 14 machines voor additive manufacturing beschikt en dat de 39 medewerkers van deze bijzondere afdeling jaarlijks al meer dan 90.000 onderdelen 3D-print. Dat zullen er dit jaar ongetwijfeld aanzienlijk meer zijn.

Meer over de inhoud van het SmarTech rapport vind je hier

 

Back to top button