Applications

3D printen brengt e-floater sneller op de weg

De Duitse start up Floatility heeft een lichtgewicht, met zonne-energie aangedreven elektrische step ontwikkeld. Gedurende het hele ontwikkeltraject zijn 3D printers van Stratasys ingezet om de lanceringsdatum, november dit jaar, te halen. De e-floater is bedoeld om korte afstanden in de steden af te leggen.

 

3D printtechnologie helpt start up idee snel om te zetten in rijdend concept

Voor het Duitse bedrijf was het essentieel over modellen te beschikken die exact overeenkomen met de uiteindelijke versie, om de wezenlijke componenten van de e-step te kunnen testen. “3D printen was essentieel omdat het ons in staat stelde het design en het concept van de e-floater te testen alsof het het finale product was”, verduidelijkt Oliver Risse, oprichter van Floatility. Hij schat dat de ontwikkeltijd gehalveerd is dankzij 3D printen. Zonder de Stratasys 3D printers had men waarschijnlijk niet eens het concept kunnen doorontwikkelen tot een werkend prototype. De e-Floater is een step met 3 wielen, alle drie aangedreven door een elektromotor. De energie hiervoor komt uit zonnecellen. Het jonge Duitse bedrijf presenteert het concept als een smart e-scooter, die in staat is met de eigenaar te communiceren over de locatie en de conditie. Het concept is bedoeld voor snel en eenvoudig vervoer in steden, omdat volgens Oliver Risse er momenteel een mismatch is tussen vervoersmiddelen in de grote steden en hoe steden zijn ingericht. Ook de milieuvervuiling in de steden is voor hem een reden om de e floater te ontwikkelen.

 

 

Kortere ontwikkeltijd en lagere kosten

De inzet van 3D printen heeft de start up uit Baden Baden in tweeërlei opzichten geholpen. Allereerst is het ontwikkeltraject hierdoor versneld. Ten tweede heeft Floatility de ontwikkelingskosten van de e-floater weten te beperken. “Het heeft de ontwikkelingskosten drastisch verlaagd”, aldus de oprichter van het bedrijf. Volgens Andy Middleton, president Europa, Midden Oosten en Afrika bij Stratasys, is de e-floater een perfect voorbeeld hoe 3D printen ontwerpers en uitvinders in staat stelt om hun concepten snel en kostenefficient om te zetten in werkende producten.

 

Bekijk een presentatie van de e-floater door Oliver Risse

 

FDM en polyjet printtechnologie

De designers hebben zowel de FDM als polyjet technologie van Stratasys gebruikt. Met de Objet500 Connex 3 Color multimateriaal printer heeft men onder andere de voor- en achterlichten geproduceerd, de wielen en de handgrepen. De dragende componenten, die sterk moeten zijn, heeft men gemaakt met de Fortus 450 3D printer (FDM) technologie. Hierbij is ASA materiaal gebruikt. Zonder 3D printtechnologie zou men hebben moeten terugvallen op silliconen matrijzen om deze producten mee te maken, legt Oliver Risse uit. “Dat was om meerdere redenen niet ideaal. Niet alleen hadden we dan meer dan 20 onderdelen moeten assembleren, de kosten zouden aanzienlijk hoger zijn geweest en de doorlooptijd veel langer.”

 

 

Back to top button