MaterialsTechnology

3D metaalprinten met Aeromet A20X high performance aluminium

Renishaw en Aeromet International Ltd gaan samen procesparameters ontwikkelen voor het 3D metaalprinten met Aeromet A20X. Dit is een hoogwaardige aluminium legering van Aeromet, met name bedoeld voor aerospace toepassingen. Het materiaal combineert hoge sterkte met een hoge ductiliteit. Ook is het materiaal bestand tegen hoge temperaturen.

 

Renishaw en Aeromet: procesparameters voor 3D printen met hoog sterkte aluminium

A20X is een groep hoge sterkte aluminium legeringen van de volgende generatie, ontwikkeld en gepatenteerd door Aeromet. De materiaalfamilie omvat een gietlegering (A205) en een poeder voor 3D metaalprinten (AM205). Het gaat om een aluminium-koper legering met een zeer fijne microstructuur en een uniek stollingsmechanisme. Dit laatste geeft het aluminium een grotere sterkte, betere vermoeïings- en thermische eigenschappen, vergeleken met andere legeringen.

 

Optimalisatieslag

Oorspronkelijk is de legering ontwikkeld voor giettoepassingen. Maar ondertussen is er ook een poedervariant voor metaalprinten. Renishaw en Aeromet hebben deze variant onlangs op de Paris Airshow gepresenteerd. Dat heeft veel positieve respons opgeleverd, omdat gewichtsbesparing in deze sector een belangrijke doelstelling is. Daarom hebben de twee bedrijven besloten om samen de parametersettings voor het 3D printen met A20X te optimaliseren. Dat gebeurt voor de Renishaw AM systemen. Volgens Marc Saunders, directeur Global Solutions Centres van Renishaw, lenen de additive manufacturing systemen van Renishaw zich als geen ander voor het nieuwe materiaal. Dat komt door de hoge laservermogens vann de metaalprinters, de inerte procesomstandigheden in de bouwkamer en de open parameters van de AM machines van Renishaw.

 

Toepassingen in aerospace en automotive

De bedrijven hopen de komende maanden de procestechnologie en de bijbehorende materiaaleigenschappen vrij te kunnen geven. Mike Bond, directeur AMT bij Aeromet verwacht hiermee de acceptatie van A20X te versnellen. Toepassingen zijn componenten voor vliegtuigmotoren, airframes maar ook automotive onderdelen.

 

Back to top button