Applications

Kobato giet polyurethaan met 3D geprinte gietmallen

Moulds and Models in Zwolle 3D print voor Kobato in Oostmarsum gietmallen voor polyurethaan gieten. Dankzij de zelf ontwikkelde 3D printer en het FRP3D hars van Moulds and Models, verkort Kobato de doorlooptijd van projecten, reduceert het de matrijskosten en is de interne logistiek in het gietbedrijf eenvoudiger dankzij het extreem lage gewicht van de 3D geprinte gietmallen. Met één mal giet Kobato zo’n 200 slijtvaste polyurethaan producten.

 

Vandaag de dag maken (polyurethaan)gieters voornamelijk gebruik van aluminium en stalen mallen om het aangevraagde product, veelal in kleine series, te maken. Meestal laat men zo’n mal extern ontwikkelen en produceren, met levertijden die zes tot acht weken oplopen. De mallen worden na het gieten ofwel bewaard, vernietigd of gerecycled. Moulds and Models in Zwolle wil met 3D printen deze workflow ingrijpend veranderen, zodat de gietbedrijven sneller kunnen inspelen op vragen naar complexe producten in geringe aantallen.

Succesvolle toepassing printtechnologie en -materiaal van Moulds and Models

3D geprinte gietmallen

Printformaat tot 1 bij 0,5 bij 0,5 meter

Hiervoor heeft het Zwolse bedrijf een eigen 3D printer ontwikkeld. Daarmee 3D print men met FRP3D hars de mallen. Het maximale formaat is 1 bij 0,5 bij 0,5 meter. Grotere mallen zijn ook mogelijk. In dat geval wordt de gietmal in meerdere stukken geprint die vervolgens geassembleerd. FRP3D is een licht materiaal. Daarnaast slaagt Moulds and Models erin om het gewicht van de mallen verder te verminderen door waar mogelijk niet massief te printen maar met rasterstructuren. Hierdoor is het gewicht van de 3D geprinte mal tot wel 20 keer lichter dan een aluminium mal.

Kortere doorlooptijd, lagere kosten

Daarnaast is 3D printen aanzienlijk goedkoper dan het produceren van een aluminium of stalen matrijs. Met name voor kleine series is dat een belangrijk gegeven, omdat de kosten van de gietmal dan veel minder zwaar op kostprijs per stuk drukken. “Voorheen lieten wij voor een dergelijke gietmal een aluminium matrijs frezen, kosten zo’n twaalfduizend euro en zo’n 175kg zwaar” zegt Bart Rouwers van Kobato over een van de gietmallen die Moulds and Models heeft geprint. “Nu komt de postbode met eenzelfde mal, gewicht zo’n 5kg, die zeker zo’n 200 gietingen mee gaat.” Het lage gewicht vergemakkelijkt de interne logistiek bij het gietbedrijf. Ook dat heeft volgens Rouwers een positief effect op de kostprijs van de gietstukken en de doorlooptijd.

Oppervlaktebehandeling van de matrijs

De 3D geprinte gietmallen die Komato getest heeft, zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen eigenaar en engineer Bart Rouwers en het team van Moulds and Models. Het Zwolse bedrijf ondersteunt bij het engineeren van de 3D geprinte gietmallen, zodat de voordelen van 3D printen maximaal worden benut. Moulds and Models heeft ook het 3D printen voor haar rekening.  Afhankelijk van de eisen aan het gietstuk, kan de matrijs eventueel nog gestraald, gepolijst of gelakt worden.

Back to top button