MagazineTop story

3D Manufacturing is al realiteit

Industrie, consumentenproducten, gezondheidszorg

3D manufacturing: dat is het thema van de eerste editie van de 3D Delta Week. Een week lang kun je je in Vlaanderen en Nederland onderdompelen in de wereld van 3D modellen en hoe deze niet alleen de maakindustrie, maar de hele samenleving veranderen. In de juni editie van 3D Print magazine vind je voorbeelden uit de industrie, de productie van sport- en consumentenproducten en de gezondheidszorg. 


Bedrijven onderschatten de waarde van hun digital assets, zegt Materialise CTO Bart Van der Schueren in de juni-editie van 3D Print magazine. Er wordt te weinig gekeken naar de mogelijkheden om on-demand onderdelen te 3D printen. 

Niet alleen de industrie zet 3D model in voor gepersonaliseerde eindproducten

NS start digitalisering spare parts

Precies dat is de trigger waarmee Koen Melis met Castlab de aandacht van de Europese spoorwegmaatschappijen heeft getrokken. Met partners uit de gietindustrie als Sanders Gears bouwt Castlab aan de 3D modellen voor de eerste 50 spare parts die de NS eind dit jaar in het digitale magazijn wil hebben. Bij Shell is dezelfde ontwikkeling ingezet. Een pilot samen met Poly Products leverde het energieconcern een fikse kostenbesparing en vooral een extreem korte doorlooptijd op toen onderdelen nodig waren voor een meerboei voor de kust van Nigeria. Angeline Goh, AM-manager bij Shell, gaat in  3D Print magazine dieper in op deze praktijkcase. 

3D model als single source of truth

De transitie die 3D modellen en digitale productietechnieken zoals additive manufacturing mogelijk maken, is dus al in gang gezet. Mikrocentrum brengt het MBD Solutions Event dit jaar onder in een nieuw beursconcept: 3D Production Days, samen met RapidPro, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance Congres. Een terechte stap, vinden Bas Verschuren, consultant bij Siemens Digital Industries Software, en Ivo van Berkel, sales director bij Dassault Systèmes Nederland. Zowel Virtual en Augmented Reality als 3D printen gebruiken het 3D model als vertrekpunt. Als je over single source of truth in de productie praat, heb je het over het 3D model. “Als je dat in de hele keten integreert, kun je snel van engineering naar manufacturing en service komen”, zegt Ivo van Berkel, waarbij hij de cirkel van 3D Production Days rond maakt. Daarom benadrukken beiden het belang voor mkb-toeleveranciers om mee te doen in deze ontwikkeling. 

Integratie in productiemodellen

Bijna geruisloos begint digital manufacturing voet aan de grond te krijgen in verschillende productieprocessen. Customization is hier vaak een reden voor. Renishaw heeft het Britse Olympisch baanwielrenteam ondersteund door met additive manufacturing de aerodynamica van de velodroom fietsen te verbeteren. Robot Bike gebruikt de Britse 3D metaalprinter om de carbonframes precies op maat te maken. Het  vermijdt dankzij 3D metaalprinten de stap om matrijzen te moeten maken. Op 3D Production Days kun je zowel de mountainbike zien als de bouwplaats met de geprinte titaniumonderdelen: alle onderdelen die Robot Bike nodig heeft, worden in één buildjob geproduceerd. QDP werkt samen met onder andere de Nederlandse fabrikant van triathlonfietsen Kú Cycle aan een data driven manufacturingmodellen. 

Beter patiëntenzorg

Het 3D model opent nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg. De Gentse startup CADskills helpt binnenkort de 200e patiënt die eigenlijk te weinig kaakbot heeft aan een wortelimplantaat. Daarvoor heeft het team van professor Maurice Mommaerts het Additively Manufactured Superiosteal Jaw Implant ontwikkeld. Ondertussen rollen er steeds meer concepten voor gepersonaliseerde implantaten uit de koker van de startup. In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis zet het 3D Lab de 3D printers van Formlabs dagelijks in voor uiteenlopende toepassingen, met als doel om de patiëntenzorg te verbeteren en efficiënter te laten verlopen. “3D printen wordt alleen maar groter”, zegt Robert van Veen van het Amsterdamse oncologie ziekenhuis. Gastronology zet 3D printen voor ene heel andere toepassing in de zorg in. Dit najaar gaat het Nederlandse bedrijf op industriële schaal voeding printen voor mensen met kauw- en slikproblemen. En dat is pas een eerste doelgroep, zegt oprichter Peter Nieuwkerk. Het team werkt al aan gepersonaliseerde voeding voor oncologie-patiënten. 

Groei houd aan

Het 3D model wordt dus steeds breder gebruikt, niet alleen in de industrie, ook daar buiten. Dat zal nog verder versnellen doordat de technologie zich blijft ontwikkelen, evenals de toepassingen. Duurzaamheid is bijvoorbeeld een trigger, denkt men bij machinebouwer Chiron dat met de AM Cube dure smeedmatrijzen herstelt en daarmee het energieverbruik met 80% reduceert. Het Duitse Raylase heeft inmiddels samen met partners een oplossing ontwikkeld om sneller te printen met een LPBF-systeem en tegelijkertijd de kwaliteit hoog te houden. Dat lukt door de spotgrootte on the fly te veranderen. En tot slot de verrassing van het voorjaar: Makerbot en Ultimaker willen fuseren. In deze editie leggen de CEO’s van de twee pioniers van de 3D printindustrie uit waarom de beide aandeelhouders ruim $60 miljoen in het fusiebedrijf investeren: ze willen een licht-industriële 3D printer ontwikkelen. Is Cura 5 de opmaat voor 3D metaalprinten?

Back to top button