3D printmarktTechnology

3D Makers Zone start samen met Freemelt fieldlab metaalprinten

Zweeds elektronenstraal AM systeem komt in Haarlem te staan

3D Makers Zone in Haarlem start een fieldlab metaalprinten. Daarvoor werkt het samen met het Zweedse Freemelt, fabrikant van elektronenstraal powderbed fusion AM systemen. Het fieldlab geeft bedrijven de kans om de stap te maken naar industriële serieproductie met deze additive manufacturing technologie.Onlangs is er al een informele aftrap gegeven tijdens een innovatiediner voor zowel industriële bedrijven als onderzoeksinstituten. Tijdens deze bijeenkomst hebben 3D Makers Zone en Freemelt de plannen toegelicht. De Zweedse fabrikant heeft daarnaast de specifieke kenmerken van deze AM-technologie uit de doeken gedaan. Freemelt levert geavanceerde technologieën, waaronder hun Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF) technologie. Herman Bolhuis, CEO van 3D Makers Zone, zegt met het nieuwe fieldlab aanvullende technologie toe te voegen aan de AM Campus Metropoolregio Amsterdam.


Lagere operationele kosten

Het kennisniveau van Nederlandse bedrijven met betrekking tot metaalprinten is nog laag. Veel partijen hikken daarnaast aan tegen de kosten die het met zich meebrengt. Doordat 3DMZ een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelplek creëert, kunnen zij straks innovatieve toepassingen testen met de volgende generatie machines, met aanzienlijk lagere operationele kosten. Herman Bolhuis: “Het partnerschap met Freemelt en de ontwikkeling van ons nieuwe fieldlab biedt ons de mogelijkheid om onze diensten verder te verbeteren, nieuwe toepassingsgebieden te verkennen en onze ambitieuze doelen te bereiken.”


Verdere integratie in de industriële markt

Voor Freemelt is het fieldlab de kans om de technologie verder te integreren in de industriële markt, aldus Daniel Gidlund, CEO van het Zweedse bedrijf. “Onze expertise in additive manufacturing in sectoren zoals energie, defensie en de medische industrie, gecombineerd met de innovatieve benadering van 3DMZ, maakt dit partnerschap en het nieuwe fieldlab een uitstekende kans om de markt te voorzien van hoogwaardige en efficiënte 3D-printoplossingen.”


Commercialisering versnellen

Het Nederlandse fieldlab gaat een rol spelen in het versnellen van de commercialisering van de AM-systemen van Freemelt. Het gaat eveneens een rol spelen in de ondersteuning van industriële bedrijven die met de E-beam metaalprinters de stap naar additive manufacturing willen zetten. Het partnerschap richt zich in eerste instantie op gezamenlijke projecten en onderzoek om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en processen te optimaliseren.  


Open source technologie

Freemelt’s technologie maakt gebruik van open-source technologie die kosteneffectieve 3D-printing mogelijk maakt met consistente en hoge kwaliteit. Freemelt werd opgericht in 2017, is genoteerd aan Nasdaq First North Growth Market, heeft het hoofdkantoor in Mölndal Zweden, een productiefaciliteit in Linköping en verkoopkantoren in Nederland en de VS.Het nieuwe fieldlab moet in 2025 operationeel zijn.

Back to top button