Materials

3D Hubs: database voor 3D print materialen

3D Hubs ontwikkelt een database voor 3D print materialen. Gebruikers kunnen hierin materialen selecteren op zaken als printproces, eigenschappen maar ook of ze voor bepaalde toepassingen gecertificeerd zijn. Een bètaversie van de databank staat online.

 

Online materialen op eigenschappen en 3D printbaarheid vergelijken

Alkaios Bournias Varotsis, technical marketing engineer bij 3D Hubs, heeft dit onlangs aangekondigd tijdens 3D Printing Materials conference. Deze database voor 3D print materialen is na het handboek met designrichtlijnen en de online analyzer, het derde tool dat 3D Hubs ontwikkelt om 3D printen breder toegankelijk te maken. Dit heeft alles te maken met de koerswijziging van 3D Hubs. Het platform, waar inmiddels 46 mensen werken, wil een van de grootste platformen voor de maakindustrie in de wereld worden. Series tot 10.000 stuks wil men via het platform gaan afhandelen.

 

Fouten herstellen voor je gaat printen

Materiaalkeuze is belangrijk bij 3D printen. Momenteel zijn de data van een kleine 1000 materialen al beschikbaar via de website van 3D Hubs. “Je kunt filteren om te zoeken, je kunt over de materialen lezen en je kunt datasheets downloaden”, zegt Varotsis over de belangrijkste functies van de database voor engineers. “Je kunt ook per materiaal de printeigenschappen vergelijken. Daardoor kun je eerder fouten in een ontwerp ontdekken en repareren voordat je de file naar de 3D printer stuurt.” Met deze onlinetool wil 3D Hubs engineers helpen betere keuzes te maken en hun designs te optimaliseren voor bepaalde materialen. Daarnaast denkt men materiaalproducenten te stimuleren méér materialen te testen voor 3D printtoepassingen en deze gegevens te delen. Wij denken dat dit een positieve invloed heeft op de industrie.”

 

Online analyzer

Engineers kunnen daarnaast gebruik maken van de online analyzer van 3D Hubs. Deze checkt vooraf de printbaarheid van een file en geeft online feedback. “Dat spaart engineers tijd”, aldus Alkaios Bournias Varotsis.

Back to top button