3D printmarktApplications

3D geprinte inlegzolen: doorbraak mass customization?

Chemieconcern Evonik investeert direct in de Canadese start up Wiivv Wearables. Dit jonge bedrijf gaat biomechanisch geoptimaliseerde inlegzolen 3D printen. Mass customization zet zich in deze markt versneld door, want de Canadezen zijn niet de enige die de inlegzolen 3D printen.

 

Evonik investeert in Canadese start up

Wiivv Wearables is niet het enige bedrijf dat dit doet. De Canadezen hebben echter een app ontwikkeld om aan de hand van foto’s geautomatiseerd het model te tekenen. En als vervolgstap willen ze sensoren in de voetzolen integreren. Deze meten tijdens het lopen of rennen de bewegingen. Aan de hand van deze data wordt een bewegingsprofiel opgesteld. Je zou denken dat dit alleen voor topsporters interessant is. Dat denken de jongens van Wivv Wearables niet. Zij willen de technologie onder meer inzetten om vermoeidheid bij productiemedewerkers, die veel staand werk doen of vaak bewegen, goed te kunnen voorspellen.

 

Automatisch CAD-model genereren

De technologie waarmee Wiivv Wearables in eerste instantie de markt op komt, behelst onder andere speciale software die aan de hand van 3 foto’s de biomechanisch optimale vorm voor de inlegzool berekent. De consument maakt deze foto’s kunnen ewoon met een smartphone en uploadt ze. Binnen enkele seconden is het 3D model voor de 3D printer klaar en kan de productie starten.

 

Toegang tot markt voor wearables

De Canadse start up 3D print de inlegzolen van polyamide 12 via het lasersinterproces. Het materiaal komt van Evonik. Bernhard Mohr, hoofd Venture Capital bij het Duitse bedrijf, zegt dat Evonik via deze deelname de marktintroductie van een van de eerste geïndividualiseerde massaproducten begeleidt. “Daarnaast krijgt Evonik toegang tot een hooginnovatieve groeimarkt, die van wearables, elektronica die op het lichaam wordt gedragen.” De wereldwijde markt voor inlegzolen wordt geschat op zo’n 4 miljard euro per jaar en groeit in de VS tussen de 4 en 5% jaarlijks.

 

Belgische concurrent RS Print

De markt voor 3D geprinte inlegzolen is blijkbaar een aantrekkelijke markt. Want in België is RS Print hier al enige tijd mee bezig. RS Print pakt het op een andere manier aan. Het bedrijf maakt een scan van de voet tijdens het lopen. De software berekent aan de hand van de scandata hoe de voetzool er het beste kan uitzien. De podoloog kan dat model nog verfijnen. RS Print heeft al een aantal systemen in de markt staan. Deze manier van steunzolen produceren geldt als een alternatief voor het handwerk dat nu nog veelal wordt toegepast.

 

Back to top button