Applications

3D geprinte freesgereedschappen in zwang

3D metaalprinten raakt in zwang bij de fabrikanten van verspanende gereedschappen. Zeker drie fabrikanten zetten de technologie in. Arno Werkzeuge is na Mapal en Komet de derde die ermee aan de slag is gegaan. Op de AMB wordt het Arno-Mini System AMS getoond.

 

Naast Mapal zetten ook Komet en Arno Werkzeuge AM in voor serieproductie tooling

 

Mapal was enkele jaren geleden de eerste gereedschapproducent die 3D metaalprinten is gaan inzetten in de productie van de verspanende gereedschappen. De QTC boorlijn was vier jaar geleden de eerste 3D geprinte lijn. De reden om de schacht te 3D printen was toen dat met 3D printen in de schacht inwendige koelkanalen kunnen worden gemaakt in boren met een kleinere diameter dan 13 mm. Andere productietechnieken zouden dan de boor te instabiel maken.

 

Arno AMS

De nieuwe 3D geprinte boren van Arno Werkzeuge.

 

3D geprint afsteekgereedschap

Arno Werkzeuge toont in september op de AMB voor het eerst een lijn afsteekgereedschappen, Arno Mini-System AMS die 3D wordt geprint. Ook voor Arno ligt de motivatie om voor deze techniek te kiezen in de mogelijkheid om interne koelkanalen in het gereedschap te integreren. In de standaard afsteekgereedschappen zit één intern kanaal. Méér kan niet. Met 3D metaalprinten lukt het om twee kanalen in het slanke gereedschap te integreren. Hiermee kan de koelsmering tijdens het afsteken geoptimaliseerd worden. De koelkanalen lopen helemaal door tot aan de snijrand van het snijdend gereedschap. Dit zorgt voor een langere standtijd. Arno zet 3D metaalprinten in voor de serieproductie van deze gereedschappen.

 

De 3D geprinte frezen op de bouwplaat van Komet.

 

Meer snijplaten dankzij 3D printen

Komet, tegenwoordig onderdeel van Ceratizit Group, heeft ook 3D geprinte gereedschappen in het assortiment. Hierbij gaat het onder meer om een body van een vlakfrees waarop de PKD-wisselplaten worden gemonteerd. Deze frees is ontwikkeld samen met Renishaw en wordt op de 3D metaalprinter van Renishaw gemaakt. Doordat men met 3D printen veel minder ruimte tussen de zittingen nodig heeft dan bij de traditionele productie van deze houders, passen er meer wisselplaten op de standaard monoblokfrees. Hierdoor neemt de productiviteit van de frees met 30% tot 72% toe en reduceert men de snijkrachten die op de plaat komen. Daarnaast integreert ook Komet geoptimaliseerde koelkanalen in de frees. Bij Komet ziet men momenteel vooral veel ontwikkelingen aan de poederkant van het AM-proces. Doordat moederbedrijf Ceratizit onderdeel uitmaakt van Plansee, een van de grootste producenten van hardmetalen, heeft men ook daar toegang tot zowel expertise als grondstoffen.

Je vindt Mapal, Arno Werkzeuge en Komet samen met Ceratizit Group van 18 – 22 september op de AMB Stuttgart 

 

Back to top button