Applications

3D geprinte bekkenprothese voor kinderen met botkanker

Ingreep in LUMC verkort revalidatietijd van 1 jaar tot 6 weken

De orthopedische kinderoncologen van het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) gebruiken voor een nieuwe operatietechniek op maat gemaakte bekkenprothesen die ze 3D printen. Hierdoor kunnen de kinderen na de ingreep vaak binnen zes weken weer op krukken lopen. Dat kost ze anders soms wel een jaar.


Dat zegt Michiel van de Sande, hoogleraar orthopedische oncologie in het LUMC in een artikel op de website van het medische centrum. Van de Sande werkt ook als oncologisch kinderorthopeed in het Princes Maxima Centrum voor Kinder oncologie. Hier worden jaarlijks ongeveer 35 kinderen behandeld met de zeldzame vorm van botkanker waarvoor de specialisten 3D printen inzetten.

Bekkenprothese

De Leidse hoogleraar behandelt onder andere kinderen met een zeer zeldzame vorm van bottumoren, het Ewing-sarconoom. Binnenkort opereert Michiel van de Sande een jongen met een Ewing-sarconoom in zijn bekken. Tijdens de operatie wordt met computernavigatie exact in beeld gebracht wat gezond bot is en wat tumor. Voor het menselijk oog is dat niet te zien. Voorafgaand aan de operatie maakt de oncoloog een op maat gemaakte bekkenprothese, die uiteindelijk geproduceerd wordt met 3D printen. Deze prothese past als een perfect passend puzzelstukje op de plek waar het bot verwijderd is.

Na zes weken weer lopen

Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat de jongen al na zes weken weer zonder krukken zou kunnen lopen – voorheen duurde dit soms wel een jaar, aldus het universitair medische centrum in Leiden. Michiel van de Sande: “Door de goede samenwerking binnen ons multidisciplinaire team en nieuwe technieken kunnen wij kinderen die deze complexe zorg nodig hebben een zo’n optimaal mogelijke behandeling aanbieden. Zo zorgen we dat hun kwaliteit van leven zo goed mogelijk is. Dat is waar het voor mij om gaat.”

Back to top button