3D printmarktApplications

Yuniku digitaliseert de brillenindustrie

Materialise, brillenglazenfabrikant Hoya Vision Care en de Vlaamse brillenontwerpster Hoet gaan de opticiensector digitaliseren. Op Materialise World Summit in Brussel presenteren ze een digitaal concept voor gepersonaliseerde eyeware. Vanuit de 3D scanner bij de opticien worden de 3D printers bij Materialise aangestuurd.

 

Materialise, Hoya en Hoet lanceren digitaal concept voor gepersonaliseerde eyeware

Montuur en brillenglazen worden geproduceerd voor de unieke klant. Een 3D scanner maakt een scan van het hoofd, inclusief de wezenlijke parameters voor de productie van de glazen. In een animatie kun je vervolgens verschillende modellen virtueel passen. De afmetingen en juiste vorm van het montuur zodat de glazen optimaal zijn, worden automatisch verwerkt. Hoya Vision Care gebruikt de data voor het op maat maken van de glazen. Materialise gebruikt ze om een op maat gemaakte bril te printen.

 

personal eyeware
Met deze unit wordt de gepersonaliseerde bril aangemeten. Hoya Vision Care gaat het concept uitrollen via opticiens.

Fried Vancraen: end-to-end oplossingen nodig

Materialise CEO Fried Vancraen noemt dit soort end-to-end systemen dé manier waarom de 3D printindustrie de grote doorbraak moet gaan forceren. Want Terry Wohlers mag dan wel in zijn meest recente rapport over de globale 3D printindustrie constateren dat voor het eerst de grens van 6 miljard dollar is doorbroken. “In 7 jaar tijd is de industrie 6 keer zo groot te worden. Maar het groeitempo is wel teruggevallen van 25,7 naar 17,3% vorig jaar”, aldus Fried Vancraen in zijn keynote op de conferentie. Redenen genoeg om je af te vragen wat de introductie van zinvolle 3D print applicaties afremt.

 

Fried Vancraen
Fried Vancraen, CEO Materialise: meer end-to-end oplossingen nodig. Materialise gaat die cia co-creatie met partners ontwikkelen.

 

3D print toepassing koppelen aan businessmodel

Een van de conclusies die hij trekt, is dat een succesvolle applicatie van 3D printen gekoppeld moet zijn aan een businessmodel. Daarom is co-creatie essentieel: niemand kan de doorbraak naar het 3D printen van functionele doorbraken in zijn eentje realiseren. De aanpak waarmee Materialise nu samen met Hoya en Bieke Hoet de brillenindustrie op zijn kop gaat zetten, is hier een voorbeeld van. 3D printen is namelijk een ‘enabler’ voor de digitale transformatie van een complete sector. “Wat iTunes met de muziekindustrie heeft gedaan, gaan wij met Yuniku doen in de eyeware industrie”, aldus Felix Alireza Parandian, corporate innovation manager bij het Belgische AM bedrijf.

 

Hoya Vision Care

 

Yuniku: geen voorraadrisico’s, reductie afval

Voorraadrisico’s worden voor de optiekketens geëlimineerd; de materiaalverspilling bij de montuurfabrikanten wordt sterk teruggebracht; én de brildrager krijgt een gepersonaliseerde bril. Deze biedt beter zicht en meer draagcomfort, zo liet Félix Espana, global new media manager van Hoya Vision Care zien aan de hand van eerste testresultaten. Geen compromis meer, maar een perfect passende bril.

 

Felix Espana
Felix Espana (met een van de 3D geprinte brillen) van Hoya Vision Care Nederland.

Open ecosysteem

Hoya lanceert samen met de partners het complete ecosysteem. Op dit moment kunnen klanten enkel een aantal premium modellen kiezen uit de collectie van de Belgische ontwerper Hoet. Félix Espana zegt echter dat Hoya het platform opent voor andere brillenontwerpers. Materialise 3D print de monturen. Het digitale platform is volgens Hoya voor de optiekwereld een middel om de relatie met de klant te versterken en beter te presteren. Hoya wil het concept dan ook exclusief voor opticiens houden.

 

Back to top button