Applicationsdesign

Fontys workshop Design for AM wordt open training

Door de samenwerking tussen High Tech Institute en Fontys, staat de workshop Design for additive manufacturing, voortaan open voor individuele deelnemers. In deze praktijkgerichte training leren deelnemers de juiste toepassing voor 3D printen te vinden en hoe ze hiervoor moeten ontwerpen. Tot nog toe bood Fontys de workshop Design for AM alleen als in-company training aan. Op 13 december start de eerste groep bestaande uit deelnemers van verschillende bedrijven.

 

Samenwerking met High Tech Institute maakt workshop toegankelijk voor alle bedrijven

De driedaagse workshop is een mix van theorie en praktijk. Tot nog toe hebben medewerkers van bedrijven zoals ASML, Fokker Landing Gear, Océ, Philips Lighting, Thermo Fischer (voorheen Fei Company) en Vanderlande de workshop gevolgd. Bij een aantal van ze heeft dit tot baanbrekende innovaties geleid, gebaseerd op de mogelijkheden die 3D printen biedt.

 

AM Killer application dankzij design for AM

Drie jaar geleden nam Ricardo Abdoel bij Fontys het initiatief om opleidingen te ontwikkelen voor deze nieuwe productietechniek. Met Sjef van Gastel (tot voor kort werkzaam bij Assembléon) vond hij iemand die daaraan leiding kon geven. Om de killer application te ontdekken, heeft Sjef van Gastel, onderzoeks- en cursusleider bij Fontys, een methodologie bedacht om potentiële doorbraak-ontwerpen boven water te krijgen. Met killer applications bedoelt hij onderdelen of systemen waarvan de eigenschappen sterk verbeteren door additive manufacturing in te zetten. Uitgangspunt is om met 3D printen een sterke verbetering te realiseren ten opzichte van de ‘oude’ technologie. ‘Het is belangrijk dat cursisten zelf ondervinden wat het is en hoe ze de ontwerp-richtlijnen moeten toepassen’, aldus Sjef van Gastel over de workshop.

 

High Tech Institute

Dat de workshop nu als open aanbod beschikbaar komt, is te danken aan de samenwerking tussen Fontys en High Tech Institute. Dit is een trainingsinstituut voor hoogopgeleide professionals in de hightech. Het instituut is ontstaan uit  het portfolio trainingen van het Philips Centre for Technical Training (CTT).

 

Back to top button