3D printmarktTechnology

Wilco Verheij (Canon) 3D gaat over digitalisering in de maakindustrie

Het wordt tijd dat bedrijven gaan nadenken over wat ze met 3D kunnen. Daarbij moeten ze niet alleen naar 3D printtechnologie kijken. “3D gaat verder dan alleen printen. Probeer na te denken waar in je proces je met 3D aan de slag kan.” Dat was de boodschap van Wilco Verheij (Canon) aan de ruim 80 deelnemers aan het event 3D in the Picture.

 

Elk maakbedrijf moet zich afvragen hoe te transformeren

Digitalisering: daar gaat 3D eigenlijk over. Ontwerpen, scannen, produceren, visualiseren en distribueren: in elke stap kan 3D een rol spelen. Met 3D in the Picture heeft Canon de deelnemers vooral mogelijkheden willen tonen om daarmee te inspireren. Elk maakbedrijf zal zichzelf de vraag moeten stellen hoe het de transformatie naar het digitale tijdperk doormaakt.

Dingen anders doen

Wilco Verheij, directeur Industrial & Production Solutions bij Canon Nederland, ziet veel parallellen tussen wat zich momenteel in de maakindustrie voltrekt en wat een aantal jaren geleden in de 2D printindustrie is gebeurd. “Digitalisering biedt mogelijkheden dingen anders te doen.” Hierdoor kan de maakindustrie stappen zetten, inclusief het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen voor de externe markt. Of het verlagen van total cost of ownership (TCO) door te digitaliseren. Voor Canon zelf is daarbij het ontwikkelen van een 3D ecosystem het belangrijkste doel. Deels gebeurt dit met eigen producten en diensten, deels met oplossingen van derden zoals de 3D printers van 3D Systems.

 

Faro scannen

Faro demonstreerde 3D scannen voor reverse engineering.

Partners presenteren zich

Canon staat binnen zo’n ecosysteem open voor samenwerking. Een aantal partners presenteerde zich tijdens 3D in the Picture. Faro demonstreerde het scannen van producten voor bijvoorbeeld reverse engineering. Afhankelijk van de toepassing kan dit meer of minder gedetailleerd gebeuren. De software van Faro vertaalt de mesh in een polygoon die ingelezen kan worden in CAD software voor verdere verwerking. “Of voor kwaliteitscontrole, door deze file over het originele CAD model te leggen”, aldus Marnix van der Wolk, senior accountmanager bij Faro Benelux. Eventueel kan ook direct een 3D printer aangestuurd worden.

 

3D printen: outsourcen of zelf investeren?

 

De belangstelling voor 3D in the Picture was groot. 

 

Shapeways: 150.000 industriële producten geprint

Dat kan een eigen 3D printer zijn of één van de machines bij een 3D print servicebureau. Canon werkt onder meer samen met de Eindhovense vestiging van Shapeways, waar de Canon service engineer de 3D printers van 3D Systems servicen. Shapeways is met meer dan 150.000 industriële 3D print ontwerpen op het platform (en meer dan 2,5 miljoen 3D ontwerpen in totaliteit) uitgegroeid tot een van de grootste 3D print platformen in de wereld. Stefan Rink, vice president productie, merkt bij industriële klanten een verschuiving richting massaproductie. “Bedrijven gaan van massaproductie naar gepersonaliseerde productie, naar lokale netwerken. In plaats van producten eerst maanden op een vrachtschip en in een magazijn te houden, gaan we naar zelf maken en creëren en binnen en paar dagen heb je de producten in huis.” Het 3D printplatform van Shapeways telt momentele meer dan 60 verschillende materialen. Dat biedt de maakindustrie kansen om in te stappen zonder direct zelf te hoeven investeren in de hardware.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Voor het beantwoorden van de vraag zelf doen of uitbesteden, moet je je volgens Stefan Rink eerst afvragen wat je wilt met 3D printen. “Wat is de plek in productinnovatie? Dan pas kun je zeggen of je moet in- of outsourcen. Zie je 3D printen als een kernactiviteit, dan moet je zelf investeren. Dat geldt ook als de 3D printtechnologie een fit heeft met bestaande processen. Of als je al een expert bent en snelheid belangrijk is.” In alle andere gevallen is uitbesteden een optie. Shapeways levert momenteel zo’n 5000 3D geprinte en afgewerkte werkstukken per dag.

 

 

Canon beschikt in Den Bosch over een eigen 3D printafdeling waar klanten testen kunnen doen met meerdere printtechnieken. 

 

Andere 3D toepassingen

Aan 3D in the Picture werkte ook Creative Services van Canon mee, de studio zoals de afdeling intern wordt genoemd. Hier worden onder andere Augmented Reality toepassingen ontwikkeld. “We passen dit steeds vaker toe voor bijvoorbeeld het trainen van servicemonteurs in het werken aan nieuwe machines”, aldus Ivo Boschman, manager crossmedia bij Canon. Cad2Reality toonde hoe complexe 3D modellen van bijvoorbeeld fabrieken of complete wijken worden omgezet in een 3D geprint model. Richard Zethof van het Nederlandse bedrijf wees er op dat voor dit soort opdrachten de standaard STL file bij lange na niet voldoende is. “Die is qua mogelijkheden te beperkt.” Hij ziet de nieuwe 3MF extensie de nieuwe standaard worden. Design kwam tijdens 3D in the Picture aan bod in de presentatie van de mogelijkheden van Inspire en Evolve, twee softwarepakketten voor generatief ontwerpen en topologie optimalisatie van solidThinking. Orlando Sardaro van Design8, de distributeur in Nederland, demonstreerde hoe de workflow van design tot analyse verkort kan worden met de software. “Begin met je idee zo snel mogelijk in de computer te plaatsen.” Hierdoor kun je veel sneller gaan ontwerpen met een vorm die sterk genoeg is.

 

Back to top button