3D printmarktTechnology

VS zet vol in op 3D printen om reshoring te versnellen

Als de IMTS in Chicago iets heeft verduidelijkt, dan is het wel dat Amerika momenteel vol inzet op 3D printtechnologie. Niet alleen het Oak Ridge National Laboratory pakte er groots uit, ook een veel exposanten presenteerden nieuws. Zorgt 3D printen voor de comeback van de maakindustrie in de VS? Versnelt 3D printen reshoring?

 

Het meest typerend is misschien wel de opmerking van Graig Blue en Mark Johnsson, beiden van Oak Ridge National Laboratory. Additive manufacturing, met name van matrijzen, kan een deel van de industrie naar de VS terughalen. Industriële activiteiten die de VS de afgelopen decennia aan lage lonen landen zijn kwijt geraakt. Daarom zet het instituut momenteel sterk in op het 3D printen van grote matrijzen voor bijvoorbeeld de composiet verwerkende industrie. Het moet reshoring van industriebanen versnellen. “Als we het ecosysteem rond de productie van matrijzen terug kunnen halen, is dat effect op de industrie vele malen groter dan dat we ons alleen focussen op het 3D printen van de producten zelf”, aldus Johnsson.

 

Willy Jeep
Let op de afwerking van deze 3D geprinte versie van Willy Jeep: de binnenzijde toont nog de laagsgewijze opbouw, de buitenzijde is gefreesd, gepolijst en daarna gelakt.

Ingersoll ontwikkelt superprinter van 14 meter lengte

De Strati die twee jaar geleden op de IMTS werd geprint, is slechts het begin. Ondertussen hebben de Amerikanen een replica van een Willy Jeep 3D geprint, in 48 uur tijd. Een project samen met het ministerie van defensie, dat wil weten of reserve carrosseriedelen zo vervaardigd kunnen worden. Op de beurs in Chicago kondigde machinebouwer Ingersoll aan samen met het Oak Ridge NL een machine te gaan ontwikkelen voor de productie van hele grote matrijzen voor composietverwerking. De machine moet matrijzen printen van 7 meter breed, 14 meter lang en 3 meter hoog van vezelversterkte kunststoffen. Het doel is om per uur 450 kilo materiaal te printen. Als basis pakt men een portaalfreesmachine. De printkop wordt verwisselbaar, zodat de geprinte matrijs direct kan worden nabewerkt.

Coating vergroot standtijd van matrijzen

Cincinnatti, de andere machinebouwer die de Strati heeft geprint, presenteerde op de beurs de ervaringen die men ondertussen heeft als je met dit soort matrijzen composieten producten gaat produceren. De eerste keer bleek er niet meer dan 1 product uit de matrijs te komen. Ondertussen is er echter een speciale coating ontwikkeld, die niet alleen een betere kwaliteit eindproduct geeft. De coating zorgt ook voor een betere bescherming van de matrijs. Ondertussen zit men al aan een standtijd van meer dan 30 producenten die met de matrijs gemaakt kunnen worden.

Stratasys 3D print
Een van de teststukken afkomstig van de verticale printcel van Stratasys. Boven het geprinte onderdeel, onder na het afwerken met een lak.

 

Stratasys: verticaal printen de toekomst?

Stratasys zoekt de oplossing in het naar een industriële schaal tillen van de 3D printtechnologie, zowel voor kunststof onderdelen als vezelversterkte composieten. Met Boeing is er een cel gebouwd die vertikaal print. De Amerikaanse vliegtuigbouwer denkt er aan om deze printcel te gaan inzetten voor het 3D printen van gepersonaliseerde panelen voor in vliegtuigen. Daarmee kan men klanten die iets speciaals willen met een vliegtuig gemakkelijker tegemoet komen. Een van de betrokken Stratasys engineers sluit overigens niet uit dat de verticale printmethode uiteindelijk ook in de stand alone printers toegepast gaat worden. Alles duidt er namelijk op dat de mechanische eigenschappen, met name in de Z-richting hierdoor verbeteren.

Veel nieuwe 3D metaalprinttechnologie

 

Vader additive manufacturing
Vader zoekt betaklanten voor de nieuwe 3D metaalprinter.

Metaalprinten groeit onstuimig

En ondertussen groeit het 3D metaalprinten onstuimig. DMG Mori kondigde een nieuw type aan, gebaseerd op een NLX-draaimachine. Mazak gaat juist in de tegenovergestelde richting. Nadat vorig jaar op de EMO de Integrex met 3D printkop werd getoond, stond nu op de stand in Chicago een vertikaal 5 assig bewerkingscentrum met geïntegreerde printkop, de VC 500 AM. Mitsui Seiki toonde een soortgelijke oplossing. Sodick gaat de richting op die Matsuura al eerder koos. In de 3D metaalprinter is een hoge snelheids freesspindel geïntegreerd. Tijdens het opbouwen wordt het product elke 10 lagen nagefreesd zodat het onderdeel volledig afgewerkt uit de machine komt. Optomec liet zien dat een 3D metaalprinter niet echt duur hoeft te zijn. De LENS-set van het Amerikaanse bedrijf kan geïntegreerd worden in een draai- of freescentrum. Indrukwekkend was de snelheid waarmee de start-up Vader 3D metaalprint. In 120 seconden print men een aluminium product van enkele centimeters hoog. Het product is weliswaar ruw, maar de dichtheid is goed en het kan direct gefreesd of gedraaid worden.

Mazak 500 AM
De nieuwe Mazak 3D metaalprinter (zie ook productfoto bovenaan) is gebaseerd op een 5-assig bewerkingscentrum.

 

In het 3D print magazine van oktober een uitgebreider verslag over de IMTS in Chicago. Nog geen abonnee? Neem hier een gratis abonnement.

Back to top button