Materials

Verbeterd filament sleutel voor bredere acceptatie 3D printen

Wil 3D printen met FDM-technologie echt breed doorbreken, dan moeten de materiaaleigenschappen verbeteren. De huidige kunststoffen zijn namelijk niet geoptimaliseerd voor 3D printen. Dat is de stelling van Martin Faber van Applied Polymer Innovations / Innofil3D.

 

Martin Faber (Innofil3D) spreker op 3D printing materials conference

Martin Faber houdt zich al lange tijd bezig met polymeertechnologie en de laatste jaren met name met 3D printen. Innofil3D als productiebedrijf van monofilament komt voort uit het onderzoekswerk dat hij tot nog toe gedaan heeft. Momenteel schaalt het bedrijf in Emmen de productie verder op.

 

Martin Faber
Martin Faber van API / Innofil3D spreekt over ontwikkelingen in monofilament op de 3D printing materials conference.

Stabieler proces

Martin Faber denkt dat beter filament 3D printen naar een volgend niveau kan brengen. “Voor functionele toepassingen moeten we de mechanische eigenschappen verbeteren en daarmee het proces optimaliseren.” Het monofilament dat in de FDM printers wordt gebruikt is een thermoplastisch polymeer waar additieven aan worden toegevoegd. Een deel van de oplossing om het printproces te verbeteren zit volgens Faber in de 3D printtechniek, zoals de thermische controller en de nozzle. Die hebben een effect op het smeltgedrag. Maar de echte verbetering zal van de materiaalkant moeten komen. En daarvoor moet het polymeer geoptimaliseerd worden voor de 3D printtoepassing. Martin Faber: “De meeste polymeren zijn geoptimaliseerd voor één bepaalde toepassing, bijvoorbeeld spuitgieten of garenspinnen. Beide processen verbeteren de mechanische eigenschappen van het materiaal met druk en temperatuur. Dat doet FDM printtechniek niet.”

 

Andere viscositeit

De onderzoeker c.q. producent ziet wel mogelijkheden om de materialen te verbeteren. Zo kan de viscositeit bij bepaalde temperaturen aangepast worden, zodat het materiaal zich bij hogere temperaturen meer als een vloeistof gaat gedragen. Daardoor zou de printsnelheid bij een hogere temperatuur omhoog moeten kunnen en het printproces stabieler worden. “Deze ontwikkeling is essentieel om de performance van FDM printers te verbeteren.”

 

3D printing materials conference

Martin Faber is een van de sprekers op de 3D printing materials conference, dat op 26 en 27 januari 2016 voor de derde keer plaatsvindt in het MECC Maastricht. Deze conferentie vindt gelijktijdig plaats met 3D Medical Expo, een beurs met 4 congressen over 3D printen voor medische toepassingen. Meer hierover lees je hier.

Back to top button