Technology

Trumpf: complete oplossing voor seriematig 3D printen

Trumpf presenteert op Formnext een compleet systeem voor 3D metaalprinten. Behalve de 3D metaalprinter zelf maakt hier ook geautomatiseerde poederhandling en handling van de geprinte delen van uit. Trumpf ziet additive manufacturing op dit moment duidelijk richting serieproductie gaan.

 

Trumpf ziet 3D metaalprinten opschuiven richting productie

De ontwikkelingen in 3D metaalprinten gaan snel. Dat blijkt duidelijk uit de aankondiging van Trumpf om op Formnext (15 – 18 november Frankfurt) niet alleen de productieversie van de TruPrint 3000 te lanceren. Zowel voor de LMF- als LMD-technologie komt Trumpf eveneens met systemen die de productie vergaand geschikt maken voor serieproductie.

Peter Leibinger
Peter Leibinger, topman Trumpf Laser- und Systemtechnik, ziet 3D metaalprinten opschuiven richting serieproductie.

Ook toeleveranciers stappen in

“Sinds de marktintroductie van onze nieuwe LMF- en LMD-systemen eind 2015 zien we een sterke opwaartse trends en veel belangstelling vanuit de industrie”, zegt Peter Leibinger, bestuursvoorzitter van Trumpf Laser- und Systemtechnik. “Steeds meer klanten gebruiken de additieve technologieën niet alleen voor de productie van prototypes, maar ook voor serieproductie.” Dat loopt uiteen van de vormen- en matrijzenmakers via de auto- en aerospace-industrie tot en met medische sectoren zoals de dentale industrie. Trumpf ziet 3D metaalprinten echter ook als productietechniek voet aan de grond krijgen bij toeleveranciers.

TruPrint 3000: seriematig 3D printen

Highlight op de Trumpf-stand op Formnext zal dit jaar de TruPrint 3000 zijn, die vorig jaar al als prototype werd getoond. Deze 3D metaalprinter heeft een 500W laserbron aan boord en kan werkstukken tot 400 mm hoog en 300 mm doorsnede printen. De uptime van de machine is hoog doordat net als in de verspaning hoofdtijd parallel wordt gewisseld. Dit betekent dat de laser alweer aan het volgend product werkt terwijl het geprinte werkstuk wordt gewisseld. De poedertoevoer betekent evenmin nog een onderbreking van het proces. Volgens Peter Leibinger is de TruPrint 3000 ook voor serieproductie geschikt doordat de machine reproduceerbare kwaliteit levert, elke keer opnieuw. Trumpf kijkt bij de ontwikkeling nadrukkelijk naar de uitgangspunten van Industrie 4.0: de metaalprinter moet naadloos geïntegreerd worden in zowel het proces voor het printen als de nabewerking van de onderdelen.

 

TruLaser 3000
De TruLaser cell 3000 werd onlangs ook op de IMTS in Chicago getoond. Rechts de unit voor de poedertoevoer.

TruPrint 1000

Ook voor de kleinere TruPrint 1000 komt de machinebouwer met nieuws. Hiervoor heeft men nieuwe industriële toepassingen gevonden. Tot slot wordt nog met de TruLaser Cell 3000 een systeem getoond voor het 3D metaalprinten van grotere componenten. In deze cel kan met lasercladden tot 500 cm3 per uur worden opgebouwd. Volgens Peter Leibinger bereikt Trumpf met deze innovaties nog lang niet de grens van wat met 3D metaalprinten mogelijk is. “We willen de productiviteit van onze installaties nog verder verhogen. Daarvoor werken we aan heel nieuwe machineconcepten.”

Formnext vindt van 15 – 18 november plaats in Frankfurt.

Back to top button