Applications

Trauma-arts leert Afrikaanse studenten handprothesen 3D printen

De Tilburgse trauma-arts / onderzoeker Lars Brouwers is met een bevriend tropenarts onderweg naar Sierra Leone. Daar gaat hij komende weken de medewerkers en studenten in het Innovate Salone innovatielab leren hoe handprothesen 3D printen. In zijn bagage een Ultimaker 3D printer, die uiteraard in Sierra Leone blijft.

 

Handprothesen 3D printen geeft gehandicapte kinderen weer kansen

Lars Brouwers is als arts-onderzoeker traumachirurgie in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg al lange tijd bezig met 3D printtechnologie. Met zijn missie naar Sierra Leone wil hij zijn bijdrage leveren aan het verkleinen van de kloof tussen de gezondheidszorg in het Westen en in die in armere landen. Een zelf ontwikkelde robothand, die met een standaard FDM printer geprint kan worden, biedt namelijk zeker in een land als Sierra Leone een oplossing voor de vele gehandicapte kinderen.

 

Ultimaker print in 1 dag complete handprothese

In een interview met het Brabants Dagblad zegt Lars Brouwers: ,,Veel kinderen hebben door een afwijking voor of tijdens de geboorte alleen een pols of onderarm. Of ze zijn een hand kwijtgeraakt door oorlogsgeweld. De printer maakt in een dag tijd een complete handprothese met vingers die kunnen bewegen. Scharnieren en onverwoestbaar visdraad zorgen voor een stevige grijpfunctie.” Hij gaat medewerkers van het Innovate Salone innovatielab in Freetown leren hoe ze zelf handprothesen 3D printen, inclusief het ontwerpen ervan. Ultimaker sponsort de 3D printer voor het innovatieprogramma dat zich op high school studenten in Sierra Leone richt.

 

Promotieonderzoek toont meerwaarde 3D printen

Lars Brouwers toont in zijn promotieonderzoek dat hij binnenkort afrondt aan dat 3D printen meerwaarde heeft voor de behandeling van complexe heupfracturen. Het is voor het eerst in de wereld dat zo’n onderzoek plaatsvindt. Zijn conclusie is dat ingewikkelde operaties met 3D printen beter voorbereid kunnen worden. De traumachirurgen in het Brabants ziekenhuis printen anatomische modellen van de botten en gewrichten. Hieraan zien ze in één oogopslag waar de breuk exact ligt en hoe deze het beste te behandelen. Ook kunnen ze de metalen platen alvast op maat buigen. Net zoals de schroeven precies op lengte gemaakt worden voor de operatie. Hierdoor duurt de operatie zelf korter. Afgelopen zomer kreeg Lars Brouwers voor zijn onderzoek de Technical Innovation Award 2017, uitgereikt tijdens de internationale bijeenkomst ‘European Society for Surgical Research’ in Amsterdam.

 

Lars Brouwers (rechts) samen met traumachirurg Mike Bemelman. (Foto ETZ)

 

Ook zaag- en boormallen 3D printen

De traumachirurgen van het ETZ gebruiken sinds eind vorig jaar een eigen 3D printer in het 3D Lab in het ziekenhuis. Deze is volgens Lars Brouwers vooral bedoeld om 3D prints direct inzetbaar in de patiëntenbehandeling te maken. Daarnaast besteden ze 3D printwerk uit. Zo is Oceanz in Ede  betrokken bij het promotieonderzoek. Het 3D print bedrijf heeft onder andere boor- en zaagmallen geprint die tijdens complexe operaties worden ingezet. “Bij operaties als correcties en osteotomie kan (dankzij het gebruik van mallen) een tot op de graad nauwkeurige ingreep worden berekend en uitgevoerd”, zegt Lars Brouwers.

Hier kun je meer lezen over de samenwerking tussen ETZ en Oceanz

FOTO Lars Brouwers met de Ultimaker en een prothese voor de ingang van het ziekenhuis in Tilburg (Foto ETZ)

 

Back to top button